Hoe betrouwbaar is de Temperatuurmethode?

Hoe betrouwbaar is de Temperatuurmethode?

Elke ochtend je temperatuur meten en je bent net zo goed beschermd tegen zwangerschap als met de pil. Dat is de belofte van bedrijven als Ladycomp en Natural Cycles. Maar gynaecologen waarschuwen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze claims.

Hoe kun je checken of je ovuleert?

Gebruik een ovulatietest Net als bij een zwangerschapstest, plas je op een staafje en wacht je totdat een lijntje verschijnt. Een ovulatietest meet de concentratie LH (luteïniserend hormoon) in je urine om aan te geven wanneer je ovuleert. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt en loslaat.

Hoe betrouwbaar is de pil?

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.

Hoelang na LH-piek vruchtbaar?

Vlak vóór de ovulatie stijgt het gehalte aan LH in de urine. Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.

Hoe lang kun je LH-piek meten?

De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.

Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?

Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.

Hoe weet je zeker dat je niet zwanger bent?

Een zwangerschap is in principe opspoorbaar zes dagen na je ovulatie (eisprong), dit is twee weken na je vorige menstruatie. Maar je kunt pas een echt betrouwbare zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Wat is het begin van de cyclus?

De menstruele cyclus start op de eerste dag van de menstruatie en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie geteld. Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De meerderheid van de vrouwen hebben een menstruele cyclus tussen 25 en 35 dagen en dit tot ongeveer de leeftijd van 40 jaar.