Wat is een Eventratie?

Wat is een Eventratie?

Een littekenbreuk (‘eventratie’) is een defect in de spierlaag van de buikwand op de plaats waar die dichtgemaakt werd na een buikoperatie.

Is een Buikwandbreuk gevaarlijk?

Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.

Hoe ziet een Buikwandbreuk eruit?

Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.

Wat is Rives stoppa?

De laparoscopische liesbreukoperatie is de jongste herstelmethode. Ze is een variatie van de Stoppa-methode. Hierbij wordt een kunststofmat, gemaakt van polypropyleen, laparoscopisch in de preperitoneale ruimte tussen buikwand en peritoneum gebracht.

Wat is een hernia Cicatricalis?

Bij een littekenbreuk (medische term: hernia cicatricalis) is er sprake van een ‘gat’ in de spier- en peesbladen van de buikwand op de plaats van een litteken. Een littekenbreuk ontstaat in ongeveer 10% van alle littekens na een buikoperatie.

Hoe krijg je een buik hernia?

De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in het verloop van het leven bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang, veel hoesten, enzovoorts. De breuk wordt dan groter.

Hoe lang herstel navelbreuk?

Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.

Wat is een litteken breuk?

Een littekenbreuk is een onderbreking in uw buikwand: de huid is intact maar onder de huid is een opening ontstaan. De medische term voor deze aandoening is: hernia cicatricalis. Dit kan pijn veroorzaken.

Wat is Algemene en abdominale heelkunde?

De dienst abdominale heelkunde behandelt patiënten met aandoeningen van de buik (abdomen), vooral door gebruik te maken van minimaal invasieve procedures.