Welke instanties informeren bij huwelijk?

Welke instanties informeren bij huwelijk?

Wettelijk samenwonenden en gehuwden moeten meer instanties informeren: de burgerlijke stand, werkgever, sociaal verzekeringsfonds en kinderbijslagfonds (voor zelfstandigen), de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering (als je werkloos bent), het OCMW (als je een leefloon ontvangt) en de Dienst van Pensioenen (voor …

Wat kost het om in ondertrouw te gaan?

Waar je vroeger moest betalen als je in ondertrouw ging, is in ondertrouw gaan, oftewel: het maken van de melding van het voorgenomen huwelijk, vandaag de dag helemaal gratis!

Kun je apart wonen als je getrouwd bent?

Als u gaat scheiden van tafel en bed, blijft u officieel getrouwd. Maar u moet wel hetzelfde regelen als bij een gewone scheiding. Bijvoorbeeld het verdelen van uw spullen en schulden. Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.

Wat regelt het huwelijksvermogensrecht?

Hieronder vallen: Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen. Een onderneming als u deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start.

Wat is melding voorgenomen huwelijk?

Om te trouwen of uw partnerschap te registreren, moet u eerst uw voorgenomen huwelijk melden (vroeger ‘ondertrouw’ genoemd). U doet dit bij de gemeente waar u wilt trouwen. Op deze pagina leest u hoe u dit doet. Tussen de melding en het huwelijk moet minimaal 14 dagen en mag maximaal 1 jaar zitten.

Waar naamsverandering doorgeven?

De ambtenaar van de burgerlijke stand voert de naamswijziging door in uw geboorteakte. Verder wordt uw naamswijziging automatisch doorgegeven aan bepaalde overheidsinstanties die zijn aangesloten op de Basisregistratie personen (BRP). Andere instanties moet u zelf informeren dat uw achternaam is gewijzigd.

Hoe lang moet je in ondertrouw zijn om te trouwen?

U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Hoe lang na ondertrouw trouwen?

In Nederland is in ondertrouw gaan verplicht, dus zonder ondertrouw kan er geen huwelijk plaatsvinden. Op z’n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn.

Waar moet ik wonen na mijn scheiding?

Parentshouses. Er is de laatste tijd veel te doen over het gebrek aan woningen voor gescheiden partners. Een aantal gemeenten heeft daarom zogenaamde Parentshouses. Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die zich in een situatie van relatie-time-out of echtscheiding bevinden.

Welke gevolgen heeft trouwen?

Als u getrouwd bent kan dat ook gevolgen hebben voor de omvang van uw vermogen en bezittingen. Als u niets afspreekt met uw echtgenoot bent u automatisch in gemeenschap van goederen gehuwd. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden.

Wat is Boedelmenging?

Met boedelmenging bedoelen we het samenbrengen van goederen en schulden tot een gemeenschap. In Nederland kennen wij als wettelijk systeem de gemeenschap van goederen. Dit tenzij je trouwt op huwelijkse voorwaarden. Ook als je allebei niet de Nederlandse nationaliteit bezit kan dit anders zijn.

Wat is het Huwelijksgoederenrecht?

Wettelijke regeling van de gevolgen van het huwelijk voor het vermogen der echtgenoten. Zijn door de a.s. echtgenoten geen huwelijkse voorwaarden gemaakt, dan bestaat tussen hen algehele gemeenschap van goederen d.w.z. alle baten en schulden worden door hen te zamen gedragen.