Hoe ga je om met verschillende culturen in de klas?

Hoe ga je om met verschillende culturen in de klas?

Leerkrachten moeten leren omgaan met de verschillen tussen leerlingen. Wanneer zij meer begrip hebben voor verschillende culturen zullen zij ook beter op de verschillen kunnen reageren. Kinderen kunnen worden aangemoedigd om ook de vaardigheden die ze meekrijgen vanuit hun eigen cultuur op school in te zetten.

Waar gaat burgerschap over?

Onder burgerschap verstaan we de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij en die helpen vormgeven. Burgerschapsvorming brengt jongeren de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze samenleving.

Wat is belangrijk voor een goede interculturele communicatie?

4 tips voor succesvolle interculturele communicatie

  • Vertaal de waarde in verschillende normen. Culturele conflicten worden vaak uitgevochten op kernwaarden, terwijl het schuurt op de normen, de do’s and dont’s.
  • Begrijp de norm en accepteer.
  • Onze cultuur is één van de vele.
  • Wees nieuwsgierig, zonder oordeel.

Wat voor verschillende culturen zijn er?

Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.

Welke onderwerpen behandelen we tijdens burgerschap?

De vier dimensies van burgerschap

  • Sociaal-maatschappelijke dimensie. Actief bijdragen aan een gemeenschap: dat is de kern van de sociaal-maatschappelijke dimensie.
  • Economische dimensie. De economische dimensie draait om het werkende leven van de student en zijn rol als consument.
  • Extra dimensie: Wereldburgerschap.

Wat is burgerschap op school?

Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Het is geen vak, maar een taak van de school. Scholen zijn wettelijk verplicht om deze taak uit te voeren, de inspectie ziet hierop toe.

Waaruit bestaat de identiteit van een basisschool?

Identiteit is alles wat een school tot die school maakt. Het pedagogisch klimaat, de vormgeving van de onderwijsvisie, het contact met de ouders. De manier waarop de medewerkers daadwerkelijk samenwerken en de wijze waarop leiding wordt geven en verantwoording wordt afgelegd.

Wat is een identiteitsontwikkeling?

v. (-en), het proces waarin m.n. het kind en de jonge mens zich, in relatie tot anderen, steeds meer bewust worden van eigen ➝identiteit.

Wat zijn interculturele verschillen?

Je kan beter spreken over de ‘culturele achtergrond’ van individuen, hun culturele verwantschappen en interculturele ontmoetingen van mensen die zichzelf als onderling cultureel verschillend beschouwen of zo worden gezien door anderen.

Waar moet je op letten wanneer je met iemand communiceert van een andere cultuur?

Wees respectvol en tolerant. Elke cultuur heeft zijn eigen set van dominante waarden, overtuigingen en vooroordelen. Deze kunnen doorklinken bij de communicatie met mensen uit andere culturen. Bij basiscommunicatie is het echter niet het moment om mensen op basis van deze verschillen te beoordelen.

Daarom is het belangrijk om kinderen te stimuleren om uit hun eigen leefwereld te stappen en de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Hierdoor leren ze culturele verschillen in onze wereld te erkennen en krijgen ze een vollediger beeld van een ander, voordat zij een mening vormen.