Waarom voorzichtig werken met bloed?

Waarom voorzichtig werken met bloed?

Werken met biologisch materiaal afkomstig van proefpersonen of patiënten is potentieel risicovol voor personen die hier mee werken, vanwege de kans dat dergelijke materialen besmet zijn met voor de mens pathogene micro-organismen, zoals hepatitis virussen, HIV-virus, etc.

Hoe werk je veilig in een labo?

Veilig werken in het Laboratorium

  • Voorkom blootstelling aan gevaarlijke stof.
  • Vervang schadelijke stoffen door minder schadelijke stoffen.
  • Zorg voor effectieve ventilatie.
  • Instrueer de medewerkers over de maatregelen om blootstelling aan schadelijke stoffen te voorkomen.

Wat is belangrijke kennis om veilig in een labo met chemische stoffen te kunnen werken?

Wees voorbereid op lekkages of morsen door de juiste absorptiemiddelen binnen handbereik te hebben. Vermijd onnodige gevaren met veiligere chemische alternatieven en het beheren van schadelijke residuen. Werkbladbescherming en veiliger doseren. Opslag van chemicaliën, inclusief het labelen van gevaren.

Is bloed van een ander gevaarlijk?

Een naald of ander instrument besmet door bloed, spatten bloed op slijmvliezen (mond, ogen) of bijtwonden bieden mogelijk contact met bloed van een andere persoon. Hierdoor ontstaat er een risico op besmetting met bepaalde virussen, waarvan de belangrijkste hepatitis B, hepatitis C en hiv zijn.

Is gestold bloed gevaarlijk?

Omgekeerd kan het bloed ook teveel stollen. Dan kunnen bloedvaten dicht gaan zitten. Daardoor kan trombose ontstaan.

Wat is humaan materiaal?

Lichaamsmateriaal is een verzamelnaam voor verschillende soorten cellen en weefsels. Bijvoorbeeld stamcellen, hartkleppen, hoornvliezen, huid, botweefsel, eicellen en sperma. Bij bloedtransfusies, harttransplantaties of vruchtbaarheidsbehandelingen gebruikt men lichaamsmateriaal direct op de mens.

Waar moet je op letten bij het werken in zuurkast?

Heftige bewegingen voor het raam van de zuurkast worden vermeden. Het loopverkeer voor de zuurkast wordt beperkt. Het hoofd van de persoon blijft buiten de zuurkast. Zet bij het werken in de zuurkast het raam zo laag mogelijk, zorg in ieder geval dat het hoofd beschermd is.

Waarom mag je niet eten en drinken in een lab?

‘Een algemeen rookverbod is verplicht sinds 1 januari 2004. Dit geldt bij ons voor alle gebouwen . Daarnaast hebben we een eet- en drinkverbod ingesteld in laboratoria en ateliers. Omdat hier met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, loop je anders het risico dat die in je eten en drinken terecht komen.

Kun je ziek worden van andermans bloed?

Bloedbesmetting ontstaat als ziektekiemen vanuit het bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht, in de bloedbaan van iemand anders komt. Dat kan gebeuren bij onveilige seks, open wonden, geïnfecteerde injectienaalden of een hondenbeet.

Wat te doen bij bloedcontact?

☞ Na accidenteel bloedcontact drukt men de wond goed uit zodat een goede bloeding van de wond ontstaat en vervolgens spoelt men de wond met water of fysiologisch zout. Hierna wordt de wond gedesinfecteerd met een huiddesinfectans.

Waarom is bloed gevaarlijk?

Bloed is hardnekkig en gevaarlijk Het voornaamste gevaar wanneer men bloed schoonmaakt is ziekte, aangezien bloed een drager is van enkele van ‘werelds meest gevaarlijke ziektes, zoals HIV, Hepatitis B en C, tuberculose, cholera, en een scala aan virale hemorragische koortsen, zoals het Hantavirus en Ebola.

Waarom PBM gebruiken?

Waarom persoonlijke bescherming zo belangrijk is Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) moeten bescherming bieden om letsel en verzuim te voorkomen. Naast een goede beheersing van risico’s bieden PBM’s tevens een belangrijke preventie op financiële schade voor werkgever en werknemer(s).