Inhoudsopgave
Kunnen we leven zonder bomen?
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Wat is een fotosynthese?
Fotosynthese (ook: koolstofassimilatie of koolzuurassimilatie) is een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Hier komt zuurstof bij vrij. Het proces komt voor in planten en sommige bacteriën.
Wat is de reactievergelijking van fotosynthese?
De reactievergelijking van fotosynthese Zoals al duidelijk werd wordt bij fotosynthese met koolstofdioxide en water, glucose en zuurstof gevormd. De reactie zou je zo kunnen opschrijven: koolstofdioxide + water -> glucose + zuurstof. Bron: Joeriee, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wat zijn fotosynthetiserende organismen?
Fotosynthetiserende organismen worden ook wel autotrofen of fotoautotroof genoemd. Autotrofe organismen zijn in staat om zichzelf van energie te voorzien en kunnen zichzelf synthetiseren uit de abiotische componenten: anorganische stof (waaronder water en koolstofdioxide) en licht.
Wat is fotosynthese zuurstof?
Dit zorgt voor een schonere lucht. Daarnaast ontstaat door fotosynthese zuurstof. De zuurstof wordt via de huidmondjes in bladeren uit de plant gelaten. Zuurstof is nodig voor de ademhaling van veel organismen, waaronder wij (de mens).
Waar worden bomen voor gekapt?
Hiervoor worden vaak bomen gekapt. Bijvoorbeeld om dichtgegroeide heides en stuifzanden te herstellen. Of om open verbindingen te maken, zodat bijvoorbeeld zandhagedissen van het ene gebied naar het andere kunnen trekken. Oude, inheemse loofbomen sparen we bijna altijd.
Wat als er geen bomen waren?
Mensen hebben drie primaire levensbehoeften: schone lucht, schoon water en gezond voedsel. Nummer één en drie zijn rechtstreeks verbonden aan het plantenleven en nummer twee heeft er alles mee te maken.