Waar staat molaire massa in PSE?
De massa’s van de stoffen staan vermeld in het periodiek systeem in de Binas (zie verkort schema hieronder of volledig in de afbeelding). Hieronder staan een paar voorbeelden vermeld. Een molecuulmassa van een stof bereken je door te kijken naar de soort stof en de molecuulmassa die hierbij hoort.
Wat is het verschil tussen een mengsel en een verbinding?
Elke stof die uit één soort moleculen bestaat, heeft één vast smeltpunt en één vast kookpunt. Mengsel: combinatie van twee of meer verschillende stoffen door elkaar. In een mengsel zitten dus twee of meer verschillende soorten moleculen door elkaar. Element: een stof die uit één soort atomen bestaat.
Kun je zuivere stoffen ontleden?
Verbinding: Zuivere stof. Kan alleen nog chemisch ontleed worden in elementen. Bestaat uit verschillende soorten atomen. Element: Zuivere stof die niet verder ontleed kan worden.
Waar vind je de molaire massa in de BiNaS?
Als je het aantal mol van een stof weet en je wil weten wat de massa is, dan gebruik je hiervoor de molaire massa (in g/mol). Dit kun je vinden in tabel 99 in BiNaS. Je gaat van mol naar massa door het aantal mol te vermenigvuldigen met de molaire massa.
Hoe vind je de atoommassa?
De massa van elektronen van een atoom is verwaarloosbaar in vergelijking met de protonen en neutronen in de kern. Tel het aantal protonen en neutronen op. Dit is de atoommassa van dat atoom.
Wat betekent de verbinding?
verbinding – Zelfstandignaamwoord 1. iets verbinden of samenvoegen; iets dat twee of meer afzonderlijke delen verbindt 2. (scheikunde) een chemische stof die bestaat uit twee of meer scheikundig elementen, het gaat hierbij om een stof met andere eigenschappen dan de elementen waar het uit is samengesteld 3.
Hoe weet je of iets een zuivere stof is of een mengsel?
zuivere stoffen: opgebouwd uit één bestanddeel (één atoomtype of één molecuultype), mengsels: opgebouwd uit meerdere bestanddelen.
Welke stoffen kun je niet ontleden?
De koolstof die ontstaat, kunnen we niet verder ontleden, maar het water wel. Als we water onder stroom zetten, dan ontleed het in zuurstof en waterstof. Zuurstof en waterstof kunnen we niet verder ontleden (zie de onderstaande afbeelding).