Hoe te handelen bij koolmonoxide?

Hoe te handelen bij koolmonoxide?

Een koolmonoxidemelder meet zelfstandig en regelmatig of er verhoogde concentraties aanwezig zijn in de ruimte waar de melder is geplaatst. Verhoogde CO-waarden worden uitgedrukt in Parts per Million. Wanneer de CO-melder koolmonoxide waarneemt slaat de melder luid alarm.

Welke apparaten geven koolmonoxide?

Welke apparaten kunnen koolmonoxide in huis veroorzaken?

Luchttoevoer Voorbeeld
Meeste risico Binnen Afvoerloze geiser; gasfornuis/-oven; afvoerloze kachel op petroleum, butagas of gel
Minder risico Binnen Geiser met afvoer; gashaard; open haard; houtkachel; oude CV-ketel
Kleinste risico Buiten HR-CV-ketel (mits goed aangesloten)

Hoe voorkom je onvolledige verbranding?

Zorg voor een permanente aanvoer van verse lucht in de ruimte waar het toestel staat via kieren en ventilatieroosters. Zeker in de wintermaanden, wanneer u de toestellen nog meer gebruikt en de weersomstandigheden soms een goede afvoer van verbrandingsgassen in de weg staan, is dit van cruciaal belang.

Hoe lang duurt CO-vergiftiging?

Ernstige CO-vergiftiging Deze behandeling duurt minstens 4 à 6 uur. De zuurstoftherapie gebeurt in een gesloten ruimte of drukkamer (een zuurstoftank). Via een mond-neusmasker adem je 100% zuivere zuurstof in onder verhoogde druk. De concentratie zuurstof in je lichaam vergroot zo 10 tot 15 maal.

Hoeveel koolmonoxide is dodelijk?

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling. Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.

Wat te doen bij vermoeden koolmonoxide?

Wat te doen bij verdenking van koolmonoxidevergiftiging? Indien mogelijk: Schakel het apparaat uit. Verlaat direct de ruimte, het beste is om naar buiten te gaan. Bel de brandweer en de ambulancedienst (in heel Europa geldt het alarmnummer 112).

Waar ontstaat koolmonoxide in huis?

Maar ook gasfornuizen, gashaarden of -kachels, centrale verwarmingsketels, combiketels, open haarden en allesbranders kunnen een bron vormen van koolmonoxide in huis. Als er in kleine ruimtes, zoals caravans en boten, koolmonoxide ontstaat, kan de concentratie snel toenemen.

Hoe kan je koolstofdioxide voorkomen?

5 cruciale tips om CO-vergiftiging te voorkomen

  1. Laat je cv-installatie onderhouden. Speel op zeker en laat je cv-installatie tijdig onderhouden door een professional.
  2. Installeer een efficiënt ventilatiesysteem.
  3. Je schoorsteen controleren.
  4. Voorzichtig met bijverwarming.
  5. CO-vergiftiging: hou het weerbericht in de gaten.