Inhoudsopgave
Is benzeen kanker verwekkend?
Benzeen veroorzaakt acute myeloïde leukemie en is daarnaast in verband gebracht met acute en chronische lymfatische leukemie, non-Hodgkin lymfoom en multipel myeloom. Omdat benzeen kankerverwekkend is, is er geen veilige concentratie waaronder geen effecten voorkomen.
Is benzeen gevaarlijk?
Benzeen dat in contact komt met je ogen kan zorgen voor algemene irritatie en kan het hoornvlies beschadigen. Wanneer je benzeen gedurende lange tijd inademt, kan je schadelijke effecten ontwikkelen in je beenmerg. Daardoor kan je normale bloedvorming verstoord worden, zodat bloedarmoede en bloedingen kunnen ontstaan.
Wat zijn de risico’s bij het inademen van Benzeendamp?
Na het inademen van benzeen kan lichte irritatie van de ademhalingswegen ontstaan. De ingeademde benzeendamp kan, door opname in het lichaam, effecten op het centrale zenuwstelsel veroorzaken. De ernst van deze effecten is afhankelijk van de concentratie van de damp en de duur van de blootstelling.
Hoe schadelijk is het inademen van benzinedamp?
Benzinedamp bevat benzeen dat kanker kan veroorzaken en bijdraagt tot de vorming van ozon in de onderste luchtlagen. Deze ozon of smog is de meest schadelijke verontreinigende stof voor de volksgezondheid en het milieu.
Hoe slecht zijn uitlaatgassen?
Risico’s van uitlaatgassen Sommige gassen zoals stikstofoxiden zorgen voor irritatie van de luchtwegen en kunnen leiden tot misselijkheid. De aanwezigheid van koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid en is bij hogere concentraties dodelijk.
Waar komt benzeen in voor?
Benzeen is een chemische stof met een zoete geur. Het zit bijvoorbeeld in benzine en ruwe olie. Chemische bedrijven zoals Shell Pernis en Esso in de Botlek produceren benzeen. Binnenvaartschepen (chemicaliëntankers) vervoeren het in grote hoeveelheden.
Is benzine ruiken gevaarlijk?
Ja, benzine inademen is schadelijk voor de gezondheid, het bevat namelijk benzeen dat bij een korte blootstelling (5 tot 10 minuten) aan zeer hoge concentraties in de lucht (30 000 – 70 000 mg/m³) al dodelijk kan zijn.