Waarom daalt de evenwichtsconstante bij stijgende temperatuur?

Waarom daalt de evenwichtsconstante bij stijgende temperatuur?

Temperatuur. Als de temperatuur wordt verhoogd, zal het systeem ervoor zorgen dat er minder warmte vrijkomt. Het evenwicht zal dus naar links verschuiven. Bij een temperatuursdaling zal het systeem daarentegen meer warmte produceren: het evenwicht zal dan naar rechts verschuiven.

Hoe ziet een reactievergelijking eruit?

Een scheikundige reactievergelijking bestaat uit twee kanten: de linkerkant, waar de beginproducten of beginstoffen staan benoemd, en een rechterkant, waar de eindproducten of eindstoffen staan. Door een scheikundig proces, aangeduid met een pijl, veranderen de beginproducten in de eindproducten.

Wat is chemisch evenwicht?

Een chemisch evenwicht is een consequentie van een reactie tussen twee stoffen waarvan het eindproduct ook weer terug kan reageren tot de beginproducten. In zo’n geval treedt een evenwichtsreactie op, waarbij alle stoffen aanwezig zijn. Een bekend voorbeeld is de vorming van ammoniak: 3 H 2 (g) + N 2 (g) ↔ 2 NH 3 (g)

Wat is de evenwichtsconstante van een reactie?

De evenwichtsconstante (K) van een reactie geeft aan in welke verhouding de verschillende stoffen aanwezig zijn in een evenwicht. Je kunt een aantal evenwichtsconstanten vinden in tabel 49 t/m 51 van je BiNaS. Bij de reactie met ammoniak bijvoorbeeld is de evenwichtsconstante bij kamertemperatuur 6,8*105.

Wat is een evenwichtsreactie?

Een evenwichtsreactie is een reactie die twee kanten op werkt. Zulke reacties eindigen niet, zoals bij verbranding wel gebeurt, maar blijven reageren. Na een bepaalde tijd bereiken deze reacties een bepaald evenwicht, waarin de concentraties van de stoffen constant blijven.

Welke reacties hebben chemisch evenwicht vertonen?

Reacties die geen chemisch evenwicht vertonen worden aflopende reacties genoemd. Een klassiek voorbeeld daarvan is de explosieve ontleding van TNT.