Inhoudsopgave
- 1 Hoe bereken je de Mengtemperatuur?
- 2 Wat is het verband tussen temperatuur en het Deeltjesmodel?
- 3 Hoe bereken je het vermogen van een verwarmingselement?
- 4 Hoe weet je of water 40 graden is?
- 5 Hoe warm is water op kamertemperatuur?
- 6 Wat zijn de 4 regels van het Deeltjesmodel?
- 7 Wat zijn de 5 belangrijkste kenmerken van het Deeltjesmodel?
- 8 Wat zijn de regels van het Deeltjesmodel?
Hoe bereken je de Mengtemperatuur?
Bereken de eindtemperatuur als je 3liter water van 50 graden celcius mengt met 2liter water van 20gracen celcius. 190= 5T >> T=190/5 = 38graden celcius.
Wat is het verband tussen temperatuur en het Deeltjesmodel?
Als we de temperatuur van bijvoorbeeld een stuk metaal verhogen, dan gaan de deeltjes in dit metaal sneller trillen. Door dit trillen duwt elke atoom de omliggende atomen een beetje weg. Het materiaal neemt op deze manier meer ruimte in. Ook de drie fasen kunnen we met het deeltjesmodel begrijpen.
Hoe bereken je de watertemperatuur?
De formule om de watertemperatuur te berekenen zou dan zijn: watertemperatuur = (gewenste deegtemperatuur – meeltemperatuur) x 2 + meeltemperatuur.
Hoe bereken je het vermogen van een verwarmingselement?
Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W. Badkamer met een inhoud van 18 m3: 18 x 93W = 1.674W.
Hoe weet je of water 40 graden is?
Als je je elleboog 5-10 seconden in het water houdt, kun je een globaal beeld krijgen van de temperatuur van het water. Als het water een beetje warm aanvoelt, maar niet heet, dan is het rond de 38 °C.
Wat is de begin en eind temperatuur in kelvin?
De definitie van de kelvin-temperatuurschaal bestaat uit twee delen: 0 K is gelijk aan het absolute nulpunt, de laagste temperatuur die theoretisch bereikbaar is (alle moleculaire beweging is bij deze temperatuur afwezig). 1 K is het 1/273,16e deel van de thermodynamische temperatuur van het tripelpunt van water.
Hoe warm is water op kamertemperatuur?
Je hebt een emmer water rechtstreeks uit de kraan en een emmer warm water van ongeveer 30 graden nodig. Steek dan je rechterhand eens in de koude emmer en je linkerhand in de warme. Steek ze daarna allebei in een emmer water op kamertemperatuur (20 graden).
Wat zijn de 4 regels van het Deeltjesmodel?
Slide 4 – Tekstslide vaste fase: moleculen zitten op een vaste plek, ze trillen. De afstand tussen moleculen is klein en de aantrekkingskracht groot. vloeistof: de moleculen bewegen langs elkaar heen, de afstand tussen de molculen is groter. De aantrekkingskracht is zo groot dat de moleculen bij elkaar blijven.
Hoe werkt een Deeltjesmodel?
Het botsende-deeltjesmodel is een model dat omschrijft dat moleculen altijd in beweging zijn en ook met elkaar botsen. Hierbij worden moleculen voorgesteld als bolletjes, deeltjes die alle kanten op bewegen, en dus ook willekeurig botsingen met elkaar aangaan.
Wat zijn de 5 belangrijkste kenmerken van het Deeltjesmodel?
3. Het deeltjesmodel
- Iedere stof bestaat uit zijn eigen kleine deeltjes (moleculen).
- Elke stof bestaat uit zijn eigen soort moleculen (bijvoorbeeld watermolecuul is anders dan suikermolecuul).
- Moleculen bewegen voortdurend. De snelheid van het bewegen hangt af van de temperatuur.
- Moleculen trekken elkaar aan.
Wat zijn de regels van het Deeltjesmodel?
Tussen moleculen zit lege ruimte (geen lucht). Een ander voorbeeld. Als je 50mL water en 50 mL alcohol mengt krijg je niet 100 mL mengsel maar ongeveer 97 mL. Ook hier is de verklaring dat de lege ruimte tussen de moleculen van de ene stof voor een deel worden opgevuld met de andere moleculen.
Hoe bereken je de soortelijke warmtecapaciteit?
In formule is de soortelijke warmte c = ΔQ / (m * ΔT) en de eenheid is [J/kgK]. In formule is de warmte die toegevoerd moet worden Q = c * m * ΔT [Joule]. De soortelijke warmte c van materialen verschilt nogal: water ca. 4200, ijs 2200, beton 840-920, staal 500, polyesterplaat 1470, kurk 1760 en hout 1880 J/kgK.