Wat maakt UV licht zichtbaar?

Wat maakt UV licht zichtbaar?

Bronnen van ultraviolette en zichtbare stralen De voornaamste bron voor ultraviolette stralen op aarde is ook de zon. Vooral personeelsleden die buiten te werk gesteld zijn, worden er aan blootgesteld. Kunstmatige bronnen zijn vooral UV-lampen, zoals gebruikt in laboratoria, fotokopieerapparaten en zonnebanken.

Waar ligt UV straling in het spectrum?

De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 100 en 400 nanometer, dus gezien vanuit zichtbaar licht ‘voorbij het violet’, wat ook de letterlijke betekenis is van ‘ultraviolet’.

Kan uv-licht door glas?

Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.

Wie heeft ultraviolet licht ontdekt?

Ultraviolette straling is in 1801 door Johann Wilhelm Ritter ontdekt toen hij met zilverchloride werkte. Ultraviolette straling laat zilverchloride snel van kleur veranderen. Ultraviolet licht kan ook worden opgewekt met behulp van een fluorescentielamp.

Is UV-licht slecht voor je ogen?

Zo kan te veel UV-straling leiden tot een verbrande huid, huidveroudering en zelfs huidkanker. Daarnaast zijn er ook verschillende oogaandoeningen die veroorzaakt of versterkt worden door de beschadiging van cellen ten gevolge van UV-straling. Voorbeelden hiervan zijn staar, maculadegeneratie en lasoog.

Wat is de golflengte van de zon?

Het spectrum loopt ongeveer van 250 tot 2500 nm met een intensiteitspiek bij 502 nm, overeenkomend met een frequentie van 598 THz; deze ligt in het blauw-groene gedeelte van het zichtbare licht. Evenveel energie wordt uitgestraald boven en onder een golflengte van 711 nm, overeenkomend met een frequentie van 421 THz.

Wat is uv A straling?

UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

Waar wordt naar gekeken bij ir spectrometrie?

Infraroodspectroscopie is een vorm van molecuulspectroscopie, een techniek waarmee de structuur van een molecuul kan worden bepaald, en niet alleen de samenstelling van de elementen. Infraroodspectroscopie is gebaseerd op de trillingsfrequenties van de chemische bindingen in de moleculen van het onderzochte monster.