Inhoudsopgave
- 1 Wat is het verschil tussen een longinfectie en longontsteking?
- 2 Hoe lang duurt een infectie aan luchtwegen?
- 3 Wat is een lage luchtweginfectie?
- 4 Welk medicijn voor luchtweginfectie?
- 5 Wat helpt bij luchtweginfectie?
- 6 Wat is een Luchtpijpontsteking?
- 7 Is bovenste luchtweginfectie geneest?
- 8 Is acute luchtweginfectie chronisch?
Wat is het verschil tussen een longinfectie en longontsteking?
Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking, worden meestal veroorzaakt door een virus en gaan vrijwel altijd zonder behandeling over. Infecties van de lagere luchtwegen zijn bijvoorbeeld longontsteking en bronchitis.
Hoe lang duurt een infectie aan luchtwegen?
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Wat behoort tot de onderste luchtwegen?
Tot de onderste luchtwegen behoren alle onderdelen van de luchtwegen en longen onder de stembanden (trachea, bronchi en bronchioli). De trachea vertakt zich in hoofdbronchi, die zich vervolgens vertakken in longkwabbronchi en segmentbronchi.
Wat is een lage luchtweginfectie?
Onderste luchtweginfectie is in principe een ontsteking van je longen. Je kunt een longontsteking krijgen door een virus of bacterie. Maar het kan ook door een schimmel of parasiet komen. Je kunt weleens verkouden zijn of keelpijn hebben.
Welk medicijn voor luchtweginfectie?
Welke medicijnen worden gebruikt bij luchtweginfecties?
- Aminoglycoside-antibiotica. Aminoglycoside-antibiotica doden vele soorten bacteriën.
- Tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën.
- Macrolide-antibiotica.
- Chinolon-antibiotica.
- Antibiotica van het sulfonamide-type.
Welke soorten longontsteking zijn er?
Deze vorm heet aspiratiepneumonie.
- Bacteriële longontsteking.
- Virale longontsteking.
- Schimmel en Aspergillus longontsteking.
- Aspiratiepneumonie (verslikkingspneumonie)
- Community-acquired pneumonie en hospital-acquired pneumonie.
- Risicogroepen.
- Anamnese.
- Lichamelijk onderzoek.
Wat helpt bij luchtweginfectie?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt. Drink voldoende, neem rust en gebruik zelfzorggeneesmiddelen om de klachten te verlichten.
Wat is een Luchtpijpontsteking?
Luchtpijpontsteking wordt ook wel tracheïtis genoemd en is een niet zo bekende maar toch veel voorkomende luchtweginfectie. Het is een acute ontsteking van de binnenkant van de luchtpijp (trachea). Luchtpijpontsteking komt vooral voor bij kinderen en het verloop kan ernstig zijn.
Wat is een luchtweginfectie?
Luchtweginfecties. Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In de ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden, zoals virussen en bacteriën.
Is bovenste luchtweginfectie geneest?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, bij een bacteriële onderste luchtweginfectie krijg je soms antibiotica. Luchtweginfecties komen vaak voor bij kinderen, met name bovenste luchtweginfecties. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar om de symptomen te verlichten, zoals neusspray,
Is acute luchtweginfectie chronisch?
Een luchtweginfectie is acuut of chronisch. Acute luchtweginfecties zijn van korte duur. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma.