Wat is een ductus arteriosus?

Wat is een ductus arteriosus?

De ductus arteriosus is een verbinding tussen de longslagader en de grote systeemslagader (aorta). Dit kanaaltje is noodzakelijk gedurende de zwangerschap. De longen oefenen tijdens de zwangerschap geen functie uit en worden ‘gebypassed’ door de ductus arteriosus. Na de geboorte sluit de ductus normaal spontaan.

Waardoor sluit ductus arteriosus?

Het sluiten van de ductus van Botalli wordt mede aangestuurd door het hormoon prostaglandine en het zuurstofgehalte in het bloed. Na de geboorte neemt de hoeveelheid prostaglandine in het bloed af waardoor de ductus in veel gevallen zal sluiten.

Hoe sluit de ductus Botalli?

Sluiten ductus Botalli Door de gestegen zuurstofspanning zal de productie van prostaglandine afnemen, met als gevolg het contraheren van de spiervezels van de wand van ductus Botalli. Hierdoor sluit deze helemaal af en is de foetale circulatie vervangen door de neonatale circulatie.

Waar zit de ductus Botalli?

De ductus van Botalli is een vat dat aanwezig is in het hart tijdens de ontwikkeling voor de geboorte. Het bevindt zich dan tussen de longslagader en de aorta, en dient om de circulatie naar de longen, die in de foetus nog niet nodig is, te kunnen kortsluiten naar de lichaamscirculatie.

Hoe meet je pulmonale hypertensie?

Diagnose stellen Het is moeilijk om pulmonale hypertensie vast te stellen. De klachten lijken op andere hart- en longziekten. Afhankelijk van de klachten vindt onderzoek plaats, onder andere: inspanningstest en/of hartfilmpje (ECG)

Wat is de functie van de ductus Botalli?

De ductus arteriosus of ductus van Botall is een bloedvat dat de longslagader (a. pulmonalis) verbindt met de lichaamsslagader (aorta). Hij speelt vooral een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Tijdens het normale leven zorgen de longen voor de opname van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxine.

Hoe wordt de diagnose hypertensie gesteld?

Uw arts stelt de diagnose hoge bloeddruk als de bloeddruk bij regelmatig meten boven de norm van 140/90 mmHg zit. Uw arts kan ook een lichamelijk onderzoek doen, uw urine onderzoeken of er eiwitten in zitten, om nierschade op te sporen. Andere aanvullende onderzoek vindt u hieronder.