Inhoudsopgave
Wat zijn de dode zones in de zee?
Sinds 1972 ontstaat voor de kust jaarlijks een ‘dode zone’ waar zuurstofconcentraties in het zeewater te laag zijn voor vissen, schelpen en andere zeedieren. In de Oostzee is de situatie nog extremer.
Hoe zorgt de oceaan voor zuurstof?
Uit de oceanen. Vlak onder de zeespiegel bubbelen algen en andere microben al miljoenen jaren lang zuurstof de lucht in. In tegenstelling tot het regenwoud eisen ze dat niet terug. Na hun dood zinken ze namelijk naar de diepzee en doordat de bodem daar zuurstofloos is, rotten ze er ook geheel zonder zuurstof weg.
Hoe ontstaat een dode zone?
De dode zones ontstaan door eutrofiëring. Overvloedige meststoffen (in de praktijk kunstmest) vanuit de velden en boomgaarden bereiken via het grondwater, de slootjes en ten slotte de rivieren, de zeeën. Deze extra voeding (met name nitraten en fosfaten) veroorzaakt een massale algengroei.
Hoe komt zuurstof in het water?
De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als produkt van optredende fotosynthese in het water.
Hoe zorgen waterplanten voor zuurstof op aarde?
Zuurstof wordt op aarde door fotosynthese gevormd. Hierbij gebruiken planten en algen hun bladgroenkorrels om lichtenergie op te vangen en daarmee water en koolstofdioxide om te zetten in suiker en zuurstof. Een deel van de suiker wordt afgebroken en omgezet in energie, terwijl de rest opgeslagen wordt om te groeien.
Kan zuurstof oplossen in water?
Oplosbaarheid van zuurstof en/of zijn verbindingen in water De oplosbaarheid van zuurstof bij 25oC en een druk van 1 bar ligt bij 40 mg O2 per kilogram water. In lucht met een normale samenstelling is de zuurstof-partiaaldruk circa 0,2 atm.
Kan je zuurstof uit water halen?
Die zuurstof komt in het water door licht dat schijnt op planten…in oceanen, zeeën en rivieren. Bijvoorbeeld op algen of zeewier. Water haalt trouwens ook zuurstof uit de lucht. De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden.
Hoe krijg je meer zuurstof in de vijver?
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.