Wat is bronchiale reactiviteit?

Wat is bronchiale reactiviteit?

Bronchiale hyperreactiviteit betekent letterlijk het té actief reageren van de bronchiale (grote lagere) luchtwegen op prikkels door samentrekking. De luchtweg wordt dan nauwer doordat het gladde spierweefsel samentrekt.

Wat is een Bronchoconstrictie?

Bronchoconstrictie is het vernauwen van de kleinere luchtwegen doordat de gladde spiercellen in de wand van de bronchiën samentrekken en daarmee de diameter van de luchtwegen verkleinen. Bij een astma-aanval treedt bronchoconstrictie op onder de invloed van allergische prikkels, waardoor benauwdheid ontstaat.

Wat is de functie van de gladde spieren in de wand van de kleine bronchiën?

Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de lucht gemakkelijker door de luchtwegen kan stromen. Ze werken op het gladde spierweefsel in de wand van de luchtwegen.

Wat is een astma bronchiale?

Astma bronchiale is een ziektebeeld met aanvalsgewijs optredende en vrijwel volledig reversibele luchtwegobstructie. Deze luchtwegobstructie wordt, in wisselende mate, bepaald door spasme van gladde-spiervezels, slijmvlieszwelling en slijmvorming.

Wat is bronchiale infectie?

Een bronchitis is een infectie van de luchtpijptakken. Het wordt meestal veroorzaakt door virussen. Het geneest vanzelf, zonder medicijnen.

Wat te doen bij bronchoconstrictie?

Door grote hoeveelheden (koude) lucht in te ademen, drogen de luchtwegen uit en wordt de nervus vagus ook geprikkeld, dat noemen we inspanningsastma. Deze niet-fysiologische bronchoconstricties kunnen worden opgeheven met bronchodilaterende medicijnen.

Wat te doen tegen bronchoconstrictie?

Zo verminder je de hoest na inspanning Door voorafgaand aan je training een goede warming-up te doen verminder je de vernauwing van je luchtwegen voor ongeveer 0,5 tot 1,5 uur. Loop in het begin van je warming-up niet langer dan enkele minuten achter elkaar en las kleine onderbrekingen in.