Wat veroorzaakt CMV?
Wat zijn de oorzaken? Het cytomegalovirus komt voor in onze lichaamsvochten, zoals speeksel, stoelgang, urine, moedermelk, bloed, sperma en vaginaal vocht. Wie in contact komt met de lichaamsvochten van een besmet persoon, bijvoorbeeld bij seks of kussen, kan zo zelf besmet geraken.
Hoe lang duurt een CMV infectie?
Drie tot twaalf weken. Na besmetting door bloedtransfusie of transplantatie duurt het drie tot acht weken tot er ziekteverschijnselen optreden. Na andere vormen van besmetting vier tot twaalf weken. Verreweg de meeste (postnatale) infecties verlopen asymptomatisch.
Welk virus verwekt de ziekte van Pfeiffer?
Klachten / symptomen cytomegalie De verschijnselen van cytomegalie wisselen sterk. Bij gezonde volwassenen leidt het soms tot verschijnselen die op Pfeiffer lijken: dagenlang koorts, keelpijn, vermoeidheid, lymfeklierzwelling en soms een leverontsteking.
Wat merk je van CMV?
Wat is het cytomegalovirus (CMV)? Het virus kan lichte griepachtige klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, koorts, keelpijn, spierpijn en gezwollen klieren. De kans is groot dat je zelfs helemaal geen klachten krijgt. Vanwege de lichte klachten weet je vaak niet dat je CMV gehad hebt.
Hoe weet je of je CMV hebt?
De meeste kinderen en volwassenen die besmet zijn met CMV hebben geen symptomen en weten meestal zelfs niet dat ze besmet zijn. Anderen kunnen een beetje ziek worden. Symptomen omvatten koorts, keelpijn, vermoeidheid en gezwollen klieren, een ziektebeeld dat sterk vergelijkbaar is met klierkoorts.
Is CMV een soa?
Het Cytomegalovirus (CMV) hoort bij de familie van de herpesvirussen. In deze groep virussen zitten ook het virus dat de koortslip veroorzaakt, het virus dat waterpokken veroorzaakt en het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Infecties met CMV komen veel voor, overal ter wereld en op alle leeftijden.
Hoe wordt Pfeiffer overgedragen?
De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus (het epstein-barr virus). Het virus zit in het speeksel. Het is niet precies bekend hoe het virus wordt overgedragen. Omdat het virus misschien ook door zoenen wordt overgebracht, wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel ‘kissing disease’ genoemd.
Hoe testen op CMV?
CMV-screening = geen verplichting Heb je een kinderwens of ben je net zwanger? Dan voert de huisarts meestal een bloedtest uit om een aantal bloedwaarden en parameters te controleren. Meestal wordt standaard nagegaan of je antistoffen hebt voor CMV. Later in de zwangerschap kan deze test herhaald worden.