Is werken met lood gevaarlijk?

Is werken met lood gevaarlijk?

Lood is een zwaar metaal dat in veel industrieën wordt gebruikt en kan in het lichaam worden opgenomen door inademing en door inslikken. Bij verstuiven, kan een voor de gezondheid schadelijke concentratie van zwevende deeltjes lood snel bereikt worden, vooral van loodverbindingen in poedervorm.

Is lood giftig bij aanraking?

Lood is een zwaar metaal en een erg giftig. Loodvergiftiging vindt plaats wanneer lood zich ophoopt in het lichaam. Na maanden of jaren worden deze waarden gevaarlijk hoog en veroorzaken ze symptomen. Alle mogelijke lichaamssystemen zijn mogelijk mild tot ernstig getroffen.

Heeft je lichaam lood nodig?

Maar uit recent onderzoek door de Gezondheidsraad (2019) is gebleken dat lood ook in kleinere hoeveelheden schadelijker is dan men dacht. Het risico bij langdurige blootstelling aan lood (Gezondheidsraad (2019)): Risico van een verlaagd IQ door aangetast centraal zenuwstelsel. Bij kinderen tot 8 jaar tot 5 IQ verlies.

Hoe kan je lood vergiftiging krijgen?

Lood kan in het lichaam komen via de mond of de longen. Mensen kunnen een chronische loodvergiftiging krijgen. Dat gebeurt als ze lang achter elkaar loodstof binnenkrijgen. Een acute loodvergiftiging ontstaat als iemand dampen met veel lood inademt of loodhoudende chemische stoffen binnenkrijgt.

Hoe lang blijft lood in je lichaam?

Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben.

Wat gebeurt er als je lood binnen krijgt?

Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.

Wat zijn de verschijnselen van loodvergiftiging?

Klachten bij een acute loodvergiftiging kunnen optreden zijn:

  • acute buikpijn.
  • kolieken.
  • misselijkheid.
  • braken.
  • bloedarmoede (verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes)
  • leverbeschadiging.
  • neuropsychologische gevolgen.
  • hersenschade (Lood encefalopathie) kan gepaard gaan met: sufheid, sloomheid óf. onrust en slapeloosheid.

Wat zijn de klachten van loodvergiftiging?

De symptomen van een loodvergiftiging zijn afhankelijk van de dosis en de blootstellingduur. Bij een beginnende intoxicatie zijn de klachten meestal aspecifiek zoals vermoeidheid, zwaktegevoel, verminderde eetlust, pijn in de gewrichten en de beenderen, metaalsmaak in de mond en maagpijn.

Waar zit veel lood in?

Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.

Hoeveel lood mag je in je bloed hebben?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat er geen veilige waarde voor lood in bloed is en dat er dus gestreefd moet worden naar een zo laag mogelijke waarde. Ter vergelijking de gemiddelde gemeten lood-in-bloedwaarde bij Vlaamse jongeren in het humane biomonitoringsonderzoek 2012-2016 bedraagt 0,9 µg/dl.