Hoe is de pestepidemie gestopt?

Hoe is de pestepidemie gestopt?

De pest vormt voor medici geen probleem meer omdat de ziekte over het algemeen snel en effectief bestreden kan worden met behulp van verschillende goedkope antibiotica, zoals tetracycline en doxycycline. In Nederland valt de ziekte onder categorie B1 van de Infectieziektenwet.

Wat is de oorzaak van de Zwarte Dood?

De pest daarentegen wordt niet veroorzaakt door een virus, maar door de bacterie Yersinia pestis, die verspreid wordt door vlooien die met name op de zwarte rat parasiteren. Dat een bacterie de oorzaak was van de pest en dat deze bacterie verspreid werd door vlooien op ratten, werd pas honderden jaren later bekend.

Hoeveel doden wereldwijd pest?

Rond het midden van de veertiende eeuw stierven in Europa tussen de 20 en 30 miljoen mensen aan de pest. Dat was toen ongeveer een derde van de Europese bevolking. Ook andere continenten werden zwaar getroffen. Wereldwijd verloren tussen de 75 en 200 miljoen mensen het leven.

Wat zijn de gevolgen van de Zwarte Dood?

De enorme schok die de zwarte dood van 1347-’50 veroorzaakte, had volgens een aantal historici een diepgaand effect op de Europese geschiedenis. Volgens sommigen zou de uitzonderlijk hoge mortaliteit in Europa geleid hebben tot een verlaging van het arbeidsaanbod, en een hoger inkomen per hoofd van de bevolking.

Wat is builen?

builen is het ziften van gebluste kalk door middel van een zeef of builmolen. Bron Instituut voor de Nederlandse taal. 2. builen is het kot van de molen leegmaken, het zaagsel er uit verwijderen.

Waar was de pest het ergst?

De ergste uitbraak in vijftig jaar op Madagaskar Vooral op het eiland Madagaskar zijn regelmatig uitbraken. Van augustus tot november 2017 heeft daar de ergste pestepidemie in 50 jaar plaatsgevonden. In amper 4 maanden tijd raakten 2417 mensen besmet, waarvan 209 mensen stierven.

Wat is de betekenis van pandemie?

Wanneer de ziekte zich over de wereld verspreidt spreken we van een pandemie. Dit gebeurt wanneer de ziekte nieuw is, makkelijk overdraagbaar is van mens-op-mens, het in dichtbevolkte gebieden ontstaat en door reis- en handelsverkeer zich snel kan verspreiden.