Waarom is de wervelkolom S vormig?

Waarom is de wervelkolom S vormig?

De wervelkolom van de mens heeft een dubbele s-vorm. Door deze vorm worden schokken die ontstaan bij lopen of rennen geïsoleerd van de gevoelige hersenen.

Hoeveel Borstwervels heb je?

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt het verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Aan de borstwervels zijn ieder 2 ribben verbonden.

Hoeveel wervelkolom heeft een mens?

De menselijke wervelkolom is opgebouwd uit 26 beenderen. Het heiligbeen, het staartbeen en 24 wervels. De wervels bestaan uit 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Dit geldt voor 99,9% van de mensen.

Wat is de dekplaat van een wervel?

– De lichtste mate van inzakking is indeuking van een deel van de bovenkant (dekplaat) van het wervellichaam. – Diabolowervel. Hierbij zijn zowel de bovenkant als de onderkant van de wervel ingedeukt. – In plaats van ingedeukt, kan de bovenkant van een wervel ook echt gebroken zijn.

Wat is degeneratieve scoliose?

Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening. Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.

Is een scoliose erfelijk?

In de meeste gevallen (80 procent) van scoliose bij kinderen is de oorzaak onbekend. We noemen dit idiopathische scoliose. Er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren een rol spelen. Ongeveer 4 procent van de 10-14-jarigen krijgt een scoliose.

Wat is een Discopathie?

Discopathie is een veroudering van de tussenwervelschrijven van uw wervelkolom. Deze veroudering noemen we ook wel slijtage of artrose. Discopathie kan pijn veroorzaken in uw onderrug of drukken op uw zenuwen, waardoor u beenpijn kunt krijgen. Discopathie noemen we ook wel een versleten rug.

Waar zitten je wervels?

De wervelkolom bij de mens begint hoog in de nek, net onder de schedel, en loopt door tot het stuitje. Deze slinger van wervels bestaat uit 26 wervels. Het bekken, de ribben en de schouderbladen zijn verbonden met de wervelkolom. De wervelkolom steunt op het bekken en is van binnen hol.

Welke vorm heeft een gezonde wervelkolom?

De wervelkolom heeft in gezonde toestand de vorm van een ‘S’ in zijaanzicht en een rechte lijn in achteraanzicht. De termen die u in deze context vaak hoort, zijn kyfose en lordose. Kyfose is de kromming met de bolle kant naar achter.

Wat is processus Spinosi?

Op elke wervel staan twee dwarsuitsteeksels (processus transversus) die naar opzij gericht zijn en één doornuitsteeksel (processus spinosus) dat naar achter gericht is. Deze laatste zijn de beenderige knobbeltjes die je in het midden van je nek kan voelen en die je ziet wanneer iemand vooroverbuigt.