Hoe reageert de huid op beschadiging?

Hoe reageert de huid op beschadiging?

De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)

Wat zijn de belangrijkste functies van de huid?

De huid is er om het lichaam te bedekken en te beschermen en zorgt er voor dat:

  • je lichaamstemperatuur constant blijft;
  • je geen lichaamsvocht verliest;
  • warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen voelbaar zijn;
  • je vitamine D aanmaakt;
  • je energie opslaat in de vorm van de vetlaag.

Wat zijn Dermispapillen?

De huidpapillen of dermale papillen zijn kleine, speenachtige uitsteeksels van de dermis die tot in de epidermis reiken, waardoor zij voedingsstoffen en zuurstof naar de diepere lagen van de cellen van de epidermis transporteren. Bovendien wordt iedere haarfollikel door een papil gevoed.

Waar is je huid van gemaakt?

De huid bestaat uit drie lagen. De bovenste laag wordt gevormd door de opperhuid: de epidermis. De middelste lag heet de lederhuid oftewel de dermis. De onderste laag het het onderhuidse bindweefsel oftewel de subcutis.

Wat zijn de gevolgen van een brandwond?

De gevolgen daarvan zijn; ‘warmteverlies’, het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; ‘vochtverlies’, de huid kan het vocht niet tegenhouden en. ‘infectiegevaar’; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.

Waardoor komt talg in je huid naar buiten?

De talg die door het kliertje wordt gemaakt wordt afgezet in de porie waar de haar door naar buiten groeit. Via deze porie komt het op huid en haar terecht. Op de niet behaarde huid zijn de talgklieren niet verbonden met een haarzakje, maar geven ze hun product direct naar buiten af.

Wat is de functie van de talg?

De talgklieren in de huid maken talg, een vettige stof die de huid en het haar soepel houdt. Talg maakt de huid ook beter waterafstotend. Daarnaast beschermt het de huid tegen infecties door bacteriën en schimmels.

Hoe vaak kan een cel zich vernieuwen?

‘Elke zeven jaar ben je qua cellen eigenlijk een totaal nieuw mens.

Wat is de Moederlaag?

De kiemlaag (stratum germinativum; ook wel stratum basale, basale laag, moederlaag of slijmlaag) verzorgt de voeding en zuurstof behoeften van de cellen in de huid aangezien er geen bloedvaten zo dicht bij de opperhuid komen.

Hoe herstel ik mijn huid?

Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.