Inhoudsopgave
Wat gebeurd er bij vasoconstrictie?
Vasoconstrictie is het vernauwen van de slagaders door de daar aanwezige gladde spieren. Dit gebeurt onder andere door angiotensine II en endotheline.
Wat kan een belangrijke oorzaak zijn van hypercapnie?
Een toename van de alveolaire dode ruimte is de belangrijkste oorzaak van hypercapnie bij patiënten met ziekten in het longweefsel (parenchymale longziekten), zoals COPD en pneumonie. Diffusiestoornissen ontstaan door bijvoorbeeld een pneumonie, acute respiratory distress syndrome (ARDS – zie kader) of overvulling.
Waarom bradycardie bij inklemming?
De bloeddruk kan zo hoog zijn dat er een zodanige afterload in het linker ventrikel ontstaat dat de hartpompfunctie niet toereikend is. Door de hypertensie, worden baroreceptoren in de aortaboog geactiveerd. Dit leidt tot activatie van nervus Vagus en reactieve bradycardie.
Waardoor wordt de bloeddruk gereguleerd?
De bloeddrukregulatie wordt in belangrijke mate bepaald door het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS). Dit reguleert de water- en zouthuishouding van het circulerend bloedvolume en is ook van belang bij hartfalen.
Wat is de bloeddruk in je vaten?
De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Die druk is nodig om bloed rond te pompen, zodat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. De bloeddruk kan hoger zijn dan nodig is. Dit kan je vaten beschadigen.
Welke hormonen hebben invloed op de bloeddruk en vasoconstrictie?
De invloed van hormonen op bloeddruk, vasoconstrictie en vasodilatatie Hormonen hebben zowel op de korte, als lange termijn invloed op de bloeddruk en doorbloeding van weefsels. Zo verhogen de hormonen noradrenaline en adrenaline op korte termijn het HMV en zorgen voor vasoconstrictie op korte termijn.
Wat merk je van een verhoogde bloeddruk?
Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Daarom is het goed dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren of zelf meet. Bij ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid en braken. kortademigheid. rusteloosheid. wazig zien.
Wat zijn de klachten van een hoge bloeddruk?
Klachten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Daarom is het goed dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren of zelf meet. Bij ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid en braken. kortademigheid. rusteloosheid.