Inhoudsopgave
Hoeveel vinnen heeft een vis?
De meeste vissen hebben gepaarde borst- en buikvinnen. Dit zijn vinnen die steeds per twee aanwezig zijn. Eén vin zit aan de linker- en één aan de rechterkant van het lichaam. Naast de borst- en buikvinnen kan de vis een of twee anaalvinnen en een, twee of drie rugvinnen hebben.
Heeft een kabeljauw schubben?
Kabeljauw is een rondvis en familie van de koolvis, wijting en de schelvis. Hij heeft zo’n beetje 50 tinten groen en een witte buik. Hij voelt glad aan, heeft geen grove schubben. Een kleine kabeljauw wordt gul genoemd.
Hoe noemen we de categorie vissen die op de bodem leeft?
Bodemvissen, zoals schol en tong, leven op de zeebodem en voeden zich met bodemdieren en kleine vissoorten. Vaak hebben ze een kleurpatroon dat lijkt op de zeebodem.
Welke vinnen hebben de meeste vissen?
Het aantal vinnen verschilt per groep vissen. Rondbekken hebben twee eenvoudige vinnen: een rugvin en een staartvin. Daarentegen hebben haaien gewoonlijk een gepaarde rug-, buik- en borstvin, daarnaast een staartvin en een aarsvin. Sommige vissoorten hebben in de loop van de evolutie bepaalde vinnen verloren.
Waarom zwemmen vissen in een groep?
Vissen in de zee zwemmen vaak met een grote groep bij elkaar. Dit noemen we een school. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze gemakkelijk een partner vinden om te paren.
Welke vis heeft geen schubben?
Schubben zijn vooral bij beenvissen goed ontwikkeld. Toch zijn ook hier uitzonderingen, zoals het zeepaardje en de meerval. Haaien en roggen hebben geen echte schubben, maar een leerachtige huid die voorzien is van vele kleine, harde insluitingen (tandschubben).
Heeft tonijn vis schubben?
De tonijn is verwant aan de makreel. Is wel veel groter en heeft ook grotere en ruwe schubben aan de hals, als een kraag. Deze vis wordt gewoonlijk twee tot drie meter lang met een gewicht van honderd vijftig tot twee honderd kg, men verhaalt zelfs van vier meter met een gewicht van zes tot negen honderd kg.
Welke vissen leven op de bodem van de Noordzee?
Platvissen: verstopt op de bodem De meeste platvissen, zoals de schar, tong, schol en griet, bevinden zich op de bodem van de Noordzee. Net als de roggen liggen ze op de bodem te wachten op nietsvermoedende prooien. Ze passen zich aan de kleur van de bodem aan, zodat ze altijd goed gecamoufleerd zijn.