Wat zijn cellen en weefsels?
Een weefsel is in de biologie een specifiek anatomisch deel van het lichaam van een meercellig organisme. Weefsel bestaat uit een samenstelling van gelijksoortig gedifferentieerde cellen: cellen met een onderling gelijke, vergelijkbare of aanvullende functie.
Wat voor soort weefsel is bloed?
Bloed is een vloeibaar weefsel dat via de bloedvaten door ons lichaam stroomt. Het bestaat uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes die in een vloeistof drijven. Die vloeistof heet het bloedplasma.
Welke soorten weefsels bestaan er in het lichaam?
In het lichaam zijn vier soorten weefsels te onderscheiden: het epitheelweefsel (dekweefsel), het bindweefsel, het spierweefsel en het zenuwweefsel. Van deze vier verschillende weefseltypen bestaan vele subtypen. Alle weefsels bestaan uit cellen en matrix. De matrix bestaat uit grondsubstantie en eiwitten.
Wat zijn de celvormen van een dekweefsel?
Naar het aantal cellagen kan men de dekweefsels onderscheiden in één en meerlagige; naar de vorm van de cellen verdeelt men ze in plaveiselweefsel (met platte cellen), cilinderweefsel (met hoge cellen) en het hier tussenin staande kubische dekweefsel. Vaak nemen verschillende celvormen aan de opbouw van een dekweefsel deel.
Wat is de tussencelstof van een weefsel?
De cellen van een weefsel zijn met elkaar verbonden door middel van tussencelstof. Dit is het materiaal tussen de cellen. De tussencelstof kan bestaan uit vezels, haarvaten en weefselvocht. Samen met de bloedvloeistof of het bloedplasma vormt het weefselvocht het lichaamsvocht buiten de cellen.
Wat zijn de verschillende soorten dekweefsel?
Men onderscheidt dekweefsel, binden steunweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Dekweefsel bestaat uit een of meer lagen regelmatig naast elkaar gerangschikte cellen, waartussen zich slechts weinig of geen tussenstof bevindt. De verschillende soorten dekweefsel dienen voornamelijk voor de bekleding van uitwendige en inwendige oppervlakken.
Welke stoffen zitten er in botten?
Botten bestaan uit kalk en lijmstof. Kalk is hard, en lijmstof zorgt dat botten wat ‘soepeler’ kunnen worden. In je lijf zitten 206 botten. Bij kinderen zijn dit er meer, omdat deze botten later nog aan elkaar groeien.
Wat zit er in je botten?
Botten hebben een kern die beenmerg heet en zachter is dan het buitenste deel van het bot. Beenmerg bevat cellen die zich ontwikkelen tot rode bloedcellen, die zuurstof naar alle delen van het lichaam brengen, en witte bloedcellen, die helpen om ziektes te bestrijden. Botten bevatten ook de mineralen calcium en fosfor.