Kan mijn lichaam niet stilhouden?
Bij rusteloze benen lukt het u niet om uw benen stil te houden. U heeft een vervelend gevoel, tintelingen of kriebel in de onderbenen. Vooral ’s nachts. Door de benen te bewegen verdwijnt het vervelende gevoel even.
Wat zijn Myoclonieen?
Myoclonus is een onwillekeurige bewegingsstoor- nis. Er wordt onderscheid gemaakt tussen positieve myoclonus en negatieve myoclonus. Bij positieve myoclonus is er sprake van spierschokken, terwijl bij negatieve myoclonus de spierkracht kortdurend wegvalt.
Wat veroorzaakt stuiptrekkingen?
Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne. Voorkom spiertrekkingen door gezond te eten, voldoende rust te nemen, geen alcohol te drinken en niet te roken.
Wat zijn spastische benen?
Bij spasticiteit kunnen de spieren, met name in armen of benen, wisselend of zelfs permanent zomaar samentrekken. De spieren zijn als het ware overprikkeld. De arm of het been, waarin het spasme optreedt, verliest zijn soepelheid en beweeglijkheid en als gevolg daarvan neemt de spierspanning toe.
Wat is Athetose?
Snelle, schokkende samentrekkingen van de spieren van je armen en benen noemen we chorea. Als de samentrekking van de spieren van je armen en benen kronkelende bewegingen veroorzaakt, dan spreken we van athetose.
Hoe ontstaat myoclonus?
Myoclonus is een korte, onvrijwillige samentrekking van een spier of groep spieren. Het is een medisch teken, maar in het algemeen geen diagnose van een ziekte. Myoklonische zenuwtrekkingen worden meestal veroorzaakt door plotselinge spiersamentrekkingen, maar kunnen ook het resultaat zijn van korte ontspanningen.
Hoe herken je stuiptrekkingen?
Stuiptrekkingen zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. De meest bekende stuiptrekking is de slaapstuit, die optreedt tijdens het waken en slapen in. Armen of benen kunnen plots hevig bewegen, zonder dat men de spieren zelf heeft aangestuurd.
Wat doen bij stuiptrekkingen?
Steek niets in de mond of tussen de tanden van het kind. Probeer ook niet om de schokkende bewegingen tegen te houden. Bij een eerste aanval of bij aanval die langer dan 5 minuten duurt, bel je best onmiddellijk de spoeddiensten (112).