Wat zijn de gevolgen van een te lage luchtvochtigheid?

Wat zijn de gevolgen van een te lage luchtvochtigheid?

Gevolgen van een lage luchtvochtigheid

  • Uitdrogen van de slijmvliezen.
  • Droge hoest en prikkelhoest.
  • Schilferen van de huid.
  • Droge en soms barstende lippen.
  • Droge ogen.
  • Verminderen van de concentratie.
  • Vermoeidheid.
  • Hoofdpijn.

Wat is een ongezonde luchtvochtigheid?

Te hoge luchtvochtigheid Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.

Wat veroorzaakt lage luchtvochtigheid?

Te lage luchtvochtigheid is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Ook als u de verwarming hoog opstookt kan de luchtvochtigheid dalen tot onder het aanbevolen percentage van 40%. Te droge lucht komt daarnaast ook veel voor bij nieuwbouw. Door de goede isolatie komt er minder vocht de kamer binnen.

Wat is een acceptabele luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen.

Hoe verhoog je de luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid in huis verhogen: 6 tips

  1. Zet een raam open.
  2. Koop een luchtbevochtiger.
  3. Plaats luchtzuiverende planten in huis.
  4. Zet emmertjes met water neer in huis.
  5. Laat je douchedeuren openstaan na het douchen.
  6. Vergeet je verwarming niet uit te zetten.

Wat is het gevaar van een hoge luchtvochtigheid in huis?

Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.

Wat doet hoge luchtvochtigheid met je lichaam?

Je slijmvliezen (ogen, neus en mond) drogen uit en gaan geïrriteerd aanvoelen. Ook kan je een hoestje krijgen of een geprikkelde keel oplopen. Ook is bewezen dat veel virussen zich beter handhaven in droge lucht – één van de redenen dat mensen in de winter sneller ziek worden.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.

Wat is de normale luchtvochtigheid buiten?

De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.

Hoe lucht vochtiger maken?

Door een bakje met water op de verwarming te plaatsen, wordt er warme maar ook vochtige lucht verspreid door de kamer. Je kunt de lucht bevochtigen in huis door een kommetje water op de verwarming te zetten. Maar je kunt ook (kleine) waterbakjes voor de verwarming kopen en die aan de verwarming bevestigen.

Hoe krijg je de luchtvochtigheid naar beneden?

Luchtvochtigheid verlagen? Dit kun je doen!

  1. Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten.
  2. Ventileer: Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog.
  3. Ramen open.
  4. Mechanische ventilatie: Wanneer uw huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van.