Wat doet het lichaam met geneesmiddelen?

Wat doet het lichaam met geneesmiddelen?

Het gebruik van medicijnen Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Als u ouder wordt, werken uw nieren minder goed. Dit betekent dat sommige medicijnen langer in uw lichaam blijven.

Wat zijn de vier farmacokinetische factoren?

Kennis van de basisbegrippen van de farmacokinetiek en de processen die betrokken zijn bij de absorptie, verdeling, metabolisatie en excretie van geneesmiddelen is voor iedere arts noodzakelijk.

Welke organen zijn betrokken bij de uitscheiding van medicijnen?

Eliminatie: metabolisme en excretie. Eliminatie, metabolisme en excretie van geneesmiddelen vindt voornamelijk plaats via de lever en de nieren. In de lever vindt eliminatie veelal plaats door chemische veranderingen aan de moleculen van de stof (biotransformatie of metabolisering).

Hoe hoger de concentratie hoe beter de werking van het medicijn?

De concentratie van het geneesmiddel in het bloed (plasmaconcentratie) bepaalt uiteindelijk het effect van het geneesmiddel (zie onderstaande figuur) Een te hoge concentratie maakt de kans op bijwerkingen groter. Een te lage concentratie zorgt ervoor dat het gewenste effect van het geneesmiddel uitblijft.

Wat is het doel van een huisapotheek?

Een huisapotheek is een kleine voorraad eenvoudige verband- en geneesmiddelen die over het algemeen zonder voorschrift van een arts gebruikt kunnen worden. Naast de verbandmiddelen bevat een huisapotheek pijnstillers, ontsmettingsmiddelen (betadine, sterilon), diarreeremmers, laxeermiddelen en zalven.

Wat zijn de redenen om medicijnen transdermaal toe te dienen?

Het doel is om gedurende langere tijd kleine hoeveelheden van een geneesmiddel af te geven aan de huid waardoor het vervolgens in het lichaam wordt opgenomen. Transdermale pleisters worden onder andere gebruikt ter preventie van angina pectoris (nitroglycerine), bij mensen met ernstige pijn (fentanyl).

Wat is contra indicatie medicatie?

De indicatie is de aandoening(en) waarvoor het medicijn kan worden voorgeschreven (b.v. antidepressivum bij een depressie). De contra-indicatie is de aandoening of omstandigheid die pleit tegen het voorschrijven van een bepaald medicijn (bijv. overgevoeligheid voor bepaalde stof die voorkomt in een medicijn).

Wat is het verschil tussen farmacokinetiek en Farmacodynamiek?

De farmacokinetiek houdt zich bezig met absorptie, verdeling en uitscheiding van een geneesmiddel, dus de “route” door het lichaam. NB Wat het geneesmiddel met het lichaam doet is de farmacodynamiek.

Wat zijn farmacokinetische parameters?

Het beschrijft de lotgevallen van een stof die aan het lichaam wordt toegediend. In praktijk gaat het hierbij vaak om geneesmiddelen en hun metabolieten. Farmacokinetische processen worden in een aantal gebieden onderverdeeld: absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME).