Hoe heet het aandachtsgebied rondom nieuwvormingen in de geneeskunde?

Hoe heet het aandachtsgebied rondom nieuwvormingen in de geneeskunde?

neoplasmata (nieuwvormingen, dus benigne of maligne tumoren)

Is de artseneed verplicht?

Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling.

Wat staat er in de artseneed?

Nederlandse artseneed (2003) Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

Wat zijn beschouwende specialismen?

Op beschouwende afdelingen (bijvoorbeeld interne geneeskunde, neurologie of oncologie) liggen patiënten die een onderzoek, behandeling of therapie ondergaan, bijvoorbeeld patiënten met diabetes, Parkinson, een hersenbloeding of kanker.

Wat is een neoplasie?

Een neoplasma is een abnormale groei van cellen. Een ander woord voor neoplasma is tumor. Een neoplasma kan niet-kankerachtig of kankerachtig zijn. Niet-kankerachtige neoplasmata worden genoemd goedaardig.

Wat is een officiele diagnose?

Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.

Wat is zinloos medisch handelen?

Een medische behandeling moet altijd gerechtvaardigd kunnen worden. Die rechtvaardiging moet liggen in een bepaald belang voor de patiënt. Als een behandeling niet (meer) in het belang is van de patiënt, is sprake van medisch zinloos handelen.

Welke eed leggen artsen af?

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

Wat is weldoen?

Het principe van weldoen betekent dat je iemands welzijn (zoals gezondheid en welbevinden) actief moet bevorderen. Dat is immers het doel van de geneeskunde: goed doen voor je patiënten. Het gaat dus niet enkel om levensverlenging: ook de kwaliteit van leven doet er toe bij weldoen.

Welke afdelingen vallen onder niet snijdend beschouwend?

De snijdende specialismen bestaan uit operaties op de Kaakchirurgie, KNO, Heelkunde, Plastische Chirurgie en Gynaecologie. Bij de beschouwende specialismen krijgen patiënten infuustherapie, ze komen onder andere ook voor testen op de Cardiologie en op de Interne Geneeskunde.

Welke specialismen behoort tot de niet snijdende?

De volgende specialismen zijn beschouwend: Cardiologie. Dermatologie. Intensive Care.

Wat is westerse geneeskunde?

De Westerse geneeskunde kijkt meer naar de anatomische structuren of materiële kenmerken van de mens. De Westerse geneeswijze is gericht op ziektes, aandoeningen en symptoombestrijding. Bij de Chinese geneeswijze staat het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en omgeving voorop.