Wat veroorzaakt UV straling?

Wat veroorzaakt UV straling?

Zonnebanken sturen zes keer of meer uv a-stralen uit dan natuurlijk zonlicht in een mediterraan land tijdens de middag. De uv a-stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.

Welke apparaten gebruiken UV straling?

Ultraviolette (UV)-straling kent veel toepassingen op de werkvloer. Het wordt onder meer gebruikt voor de ontsmetting van lucht en oppervlakken in ziekenhuizen en wetenschappelijke laboratoria, bij lasers, voor uitharden van inkten en lakken,…

Hoe werkt UV straling?

UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.

Welke zonnebrand beschermt tegen UVA en UVB?

Zoals we hierboven al aangaven, biedt breedspectrum zonnebrand bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor je je risico op verbranding, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kunt verminderen.

Is ultraviolette straling schadelijk?

Dat is tevens de reden dat (een overmaat van) ultraviolette straling schadelijk is voor vele organismen (waaronder de mens). In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen uv A, uv B en uv C. Uv A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm (“lange golven”).

Is ultraviolette straling energierijker?

Doordat ultraviolet licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker; het kan zelfs het ionisatiepotentiaal van organische moleculen bereiken en daarmee chemische reacties in gang zetten. Dat is tevens de reden dat (een overmaat van) ultraviolette straling schadelijk is voor vele organismen (waaronder de mens).

Is ultraviolette straling aanwezig in de huid?

Bij een hoge uv-index is meer ultraviolette straling aanwezig dan bij een lage. Door een teveel aan ultraviolette straling (uv B) kan de huid rood kleuren of verbranden, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Uv A-straling veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.

Hoe werken UV C-stralen?

Uv c-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken de aarde dus niet. Gelukkig maar, want ze zijn bijzonder gevaarlijk voor de huid en de ogen. Hoe werken uv a-stralen? Uv a-stralen tasten de elastische vezels van de huid aan, en veroorzaken rimpels en een vroegtijdige veroudering van de huid.