Welke gemeenschappelijke eigenschap hebben de substraten van het cytochroom P450 enzym systeem?

Welke gemeenschappelijke eigenschap hebben de substraten van het cytochroom P450 enzym systeem?

Een geneesmiddel kan op drie manieren bij een cytochroom-P450-interactie betrokken zijn. Het is een substraat voor een iso-enzym, als het door dat iso-enzym wordt gemetaboliseerd. Als het geneesmiddel de activiteit van de enzymen verlaagt of verhoogt, spreken wij respectievelijk van een remmer of van een inductor.

Wat doet CYP3A4?

Het CYP3A4-enzym (voluit: Cytochroom P450 3A4) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Ongeveer 30-50% van alle geneesmiddelen wordt gemetaboliseerd door CYP3A4.

Wat is CYP2C19 polymorfisme?

CYP2C19 is een van de CYP enzymen die het laagst tot expressie komt in de lever en is betrokken bij de metabolisatie van ca 5% van de veel gebruikte medicijnen. De beschreven genetische varianten in het CYP2C19 gen resulteren over het algemeen in een verlaagde CYP2C19 enzym activiteit.

Wat zijn cytochroom remmers?

Cytochroom P450-enzymen (CYP-enzymen) maken endogene en exogene stoffen, zoals geneesmiddelen, door biotransformatie geschikt voor uitscheiding via de lever en de nieren. CYP-enzymen zijn met name aanwezig in de lever, maar kunnen ook elders in het lichaam aanwezig zijn.

Wat is CYP3A4 remmer?

CYP3A4-remmers worden ingezet om de plasmaspiegel van andere geneesmiddelen te verhogen. De gevonden typerende bijwerkingen zijn dan ook vaak een afspiegeling van de middelen waarmee ze worden gecombineerd.

Wat doet CYP2C9?

Het CYP2C9-enzym (voluit: Cytochroom P450 2C9) is betrokken bij de omzetting van lichaamsvreemde stoffen zoals geneesmiddelen. Ongeveer 10 tot 20% van alle geneesmiddelen wordt gemetaboliseerd door CYP2C9.

Wat doet cyp450?

De functie van CYP-enzymen – Cytochroom P450-enzymen (CYP-enzymen) maken endogene en exogene stoffen, zoals geneesmiddelen, door biotransformatie geschikt voor uitscheiding via de lever en de nieren. CYP-enzymen zijn met name aanwezig in de lever, maar kunnen ook elders in het lichaam aanwezig zijn.