Inhoudsopgave
- 1 Kunnen kankerpatienten donor zijn?
- 2 Hoe lang blijven organen goed na overlijden?
- 3 Wat kun je doneren als je dood bent?
- 4 Waarom mag je na kanker geen bloed geven?
- 5 Heeft iedereen recht op een orgaan?
- 6 Wat is oogweefsel?
- 7 Hoe verloopt het afscheid bij orgaandonatie?
- 8 Kan je donor zijn als je ongezond leeft?
Kunnen kankerpatienten donor zijn?
Kanker en de behandeling voor deze ziekte kunnen een belemmering zijn voor donatie. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dat hangt af van hoe en wanneer iemand komt te overlijden. Ook medicijnen en chemokuren en het soort kanker hebben invloed of iemand donor kan zijn.
Hoe lang blijven organen goed na overlijden?
Als organen zijn uitgenomen Ieder orgaan heeft een bepaalde houdbaarheid. Bij het hart en de longen moet dit binnen 4 tot 6 uur. Bij een lever binnen 12 uur. Bij nieren is er meer tijd: tot 24 uur.
Kan je familie nog afscheid nemen als je donor bent?
Afscheid kunnen nemen van een overledene is altijd mogelijk. Of iemand nu orgaan- of weefseldonor is na overlijden. Dat kan zowel vóór als na de donatie.
Wat kun je doneren als je dood bent?
Soorten organen en weefsels Bij orgaandonatie gaat het om: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier en darmen. Bij weefseldonatie zijn vooral geschikt: huid, botweefsel, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten en zenuwweefsel.
Waarom mag je na kanker geen bloed geven?
Ook hebben kankerpatiënten vaak donorbloed nodig, omdat chemotherapie de aanmaak van bloedcellen remt. Bij een te laag aantal rode bloedcellen, kan bloedarmoede ontstaan. Mensen met kanker ontvangen een groot deel van het donorbloed in Nederland.
Kan je bloed doneren als je kanker hebt gehad?
Zelf kanker (gehad)? Als er ooit kanker is vastgesteld, mag je geen bloed (meer) geven. Ook niet als je volledig genezen bent. Een uitzondering geldt voor een bepaalde vorm van huidkanker of baarmoederhalskanker.
Heeft iedereen recht op een orgaan?
Niet iedereen heeft recht op een vervangend orgaan. In de artikelen ‘Snijden in een gezond mens’ en ‘Het aanbod van donororganen kan omhoog’ (Trouw, 16 oktober), wordt gepleit voor twee manieren om het aantal orgaandonaties te vergroten.
Wat is oogweefsel?
Bij donatie van het oogweefsel verwijdert het team het oog uit de oogkas. Ze plaatsen een prothese terug zodat de donatie niet zichtbaar is. Met een hoornvliestransplantatie kunnen mensen met zeer ernstige oogafwijkingen geholpen worden na bijvoorbeeld verbranding of ontsteking.
Kan je uit een hersendood komen?
Nee. Bijkomen nadat hersendood is vastgesteld is onmogelijk. Dit is misschien wel het grootste misverstand over hersendood. Iemand bij wie het Hersendoodprotocol op de juiste manier en helemaal is doorlopen en bij wie hersendood is vastgesteld, kan nooit meer bijkomen.
Hoe verloopt het afscheid bij orgaandonatie?
Als er geen toestemming is voor orgaandonatie dan wordt de machine stop gezet. Het heeft geen zin meer om de patiënt verder te behandelen. Het moment waarop dat gebeurt wordt met de familie besproken. Als de machine wordt gestopt, stopt het hart met kloppen door tekort aan zuurstof en gaat de patiënt dood.
Kan je donor zijn als je ongezond leeft?
Kan ik donor zijn als ik ongezond leef? Ja, ook als u ongezond leeft heeft het zin om ‘ja’ in te vullen in het Donorregister. Als er niet op tijd een donororgaan komt voor iemand op de wachtlijst, gaat die patiënt dood.