Inhoudsopgave
Kan een spiraal verkeerd zitten?
Na inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Kom daarom na zes weken voor controle. Daarna kunt u ook zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit, bij voorkeur na de menstruatie.
Is mijn spiraal gezakt?
Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed. Maak in deze gevallen een afspraak bij ons op de praktijk voor een echoscopische controle.
Is spiraal eigen risico?
Het plaatsen of verwijderen van de spiraal/hormoonstaaf krijgt u vergoed uit de basisverzekering. U betaalt geen eigen risico.
Hoe lang moet lichaam wennen aan spiraal?
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Hoe weet je dat je zwanger bent met een spiraal?
Signalen en symptomen van een ectopische zwangerschap Pijn aan één kant onder in de buik, die hevig of aanhoudend kan zijn. De pijn kan plotseling en scherp opkomen, of kan in de loop van een aantal dagen geleidelijk verergeren. Vaginaal bloedverlies. Dit kan anders zijn dan het menstrueel bloedverlies.
Kan je een spiraal voelen tijdens seks?
Soms voel ik met mijn vinger of het er nog zit, of de draadjes nog uit mijn baarmoedermond komen. Ik heb 1 keer gehad dat mijn vriend de draadjes voelde prikken tijdens de seks. Zelf merk ik er helemaal niets van tijdens het vrijen. Voor mij is het spiraaltje ideaal.
Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Wat als ze je spiraal niet kunnen vinden?
Verwijderen van een spiraaltje (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is. Het spiraaltje wordt via de hysteroscoop in de baarmoederholte opgezocht en kan meestal gemakkelijk met een tangetje worden verwijderd. Als het spiraaltje erg vastzit in de wand van de baarmoeder, kan de ingreep moeilijker zijn.
Waarom spiraal niet vergoed?
Voor het plaatsen van een spiraaltje of een ander anticonceptiemiddel geldt alleen een eigen risico als dit wordt gedaan door een gynaecoloog. Bij plaatsing door de huisarts of verloskundige betaal je geen eigen risico. Ook als je jonger dan 18 bent, betaal je geen eigen risico.
Hoe lang rust na zetten spiraal?
Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen. Je kan na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
Wat doet een spiraal met je lichaam?
Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Hoe groot is de kans op zwangerschap met Mirena spiraal?
Betrouwbaarheid
Kans op zwangerschap bij optimaal gebruik | Kans op zwangerschap in de dagelijkse praktijk |
---|---|
2. Intra-uteriene methoden koperspiraal hormoonspiraal Mirena® | 0,6 0,1 |
3. Natuurlijke methoden periodieke onthouding temperatuurmethode NFP ovulatiemethode lactatie-amenorroe (borstvoeding) | 3 1 2 4,7 2 |