Inhoudsopgave
Kan littekenweefsel blijven groeien?
Keloid Een keloïd is een goedaardig gezwel dat ontstaat na overmatige groei van littekenweefsel. Het gezwel groeit over de wondranden en kan blijven doorgroeien zonder tekenen van stabilisatie. De groei kan starten direct na het sluiten van de wond, maar het is ook mogelijk dat dit jaren later gebeurt.
Kan onderhuids littekenweefsel groeien?
Dit onderhuidse littekenweefsel levert vaak klachten op die niet altijd erkend worden. Dit onderhuidse weefsel blijft in sommige gevallen groeien wat vaak pas na jaren klachten veroorzaakt. Daarom is het verstandig om direct na een medische ingreep te starten met een littekenbehandeling door middel van fysiotherapie.
Hoe snel groeit littekenweefsel?
Overmatige littekengroei begint meestal 3 tot 4 weken na een huidletsel. De voorkeursplaatsen zijn oorlellen (oorbelgaatjes!), borstkas (acne), schouders, kin, nek en benen. Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt.
Hoe lang duurt littekenweefsel?
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Kan littekenweefsel verwijderd worden?
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Wat is onderhuids littekenweefsel?
Een hypertrofisch litteken is een verheven litteken, een verdikking door een overschot aan bindweefselcellen. Het is onderhuids littekenweefsel dat zich aan de oppervlakte uit als een streng op de huid. Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening.
Wat te doen bij pijnlijk littekenweefsel?
Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!
- Draag gemakkelijke, loszittende kleding.
- Neem voldoende rust wanneer je merkt dat je litteken pijn gaat doen bij actief bewegen.
- Pijn bij onrustige littekens verdwijnt wanneer het litteken tot rust komt.
Is littekenweefsel gevaarlijk?
Littekenweefsel is als een ijsberg: het gevaar zit onder de oppervlakte! Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids heel groot en diep zijn met verregaande gevolgen. Daarom is een litteken vergelijkbaar met een ijsberg: alleen het topje is boven water zichtbaar, terwijl 90% zich onder water bevindt!
Kan littekenweefsel verdwijnen?
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
Waarom is het littekenweefsel niet gelijk aan het omliggende weefsel?
Bij genezing van een wond wordt de verbroken continuïteit van het orgaan hersteld door vorming van bindweefsel (in een proces genaamd Fibrose), dat op microniveau niet meer dezelfde organisatie heeft als het oorspronkelijke weefsel en dus meestal een zichtbare afwijking zal vormen.
Kan littekenweefsel weggaan?
Kun je littekenweefsel wegmasseren?
Een zachte massage rondom het litteken kan al wel een positief effect hebben. Zodra het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn kan je beginnen met masseren. In de eerste 6 weken 2 keer per dag, in de periode daarna volstaat 1 keer per dag. Zorg ervoor dat je bewegingen altijd soepel aanvoelen.