Inhoudsopgave
Hoe vaak komt PDS voor?
Men schat dat 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen en komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
Kun je op latere leeftijd PDS krijgen?
Klachten zoals bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts horen niet bij PDS. Ga met deze klachten direct naar de huisarts. Ook als je klachten ontstaan op latere leeftijd (boven de 50 jaar) of als de stoelgang plotseling duidelijk verandert, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.
Kan je zomaar PDS krijgen?
De bovengenoemde factoren spelen een rol bij het krijgen van PDS-klachten, maar lang niet iedereen krijgt PDS. Waarschijnlijk is er ook sprake van een aanleg om PDS te krijgen en speelt erfelijkheid een rol. Vaak komt PDS bij meer mensen in de familie voor.
Wat verergert PDS?
Stress, spanningen, opwinding, angst, somberheid, zorgen en ook enthousiasme kunnen zo typische PDS-klachten uitlokken of verergeren. Stress kan de klachten verergeren maar is niet de oorzaak van de klachten.
Kan stress PDS verergeren?
Stress veroorzaakt PDS niet, maar kan wel de bestaande klachten verergeren . Veel mensen met PDS ervaren nogal wat stress op een dag: je hebt een afspraak, maar vreest dat je onderweg naar de wc moet en er geen kan vinden. Je maakt je zorgen dat je al vier dagen niet hebt kunnen poepen.
Wat is een wisselend Ontlastingspatroon?
Klachten en alarmsignalen darm Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon. Wanneer dit plotseling blijvend verandert, kan dit wijzen op een darmaandoening.
Hoe begint PDS?
PDS kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.
Wat mag je niet eten met PDS?
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Kan stress PDS veroorzaken?
Wat doet te veel stress met je lichaam?
De verhoogde hartslag en bloeddruk vergroten het risico op hart- en vaatproblemen. Daarnaast kunnen tekorten ontstaan op plekken waar de energie wordt weggehaald in het lichaam, dit kan leiden tot een verslechterde spijsvertering of slechtere werking van het immuunsysteem waardoor gezondheidsrisico’s toenemen.
Wat is afwijkende ontlasting?
Lichte, ontkleurde ontlasting Als je lever te weinig gal produceert, ziet je ontlasting er ontkleurd uit. Ontkleurde ontlasting kan op meerdere aandoeningen wijzen, maar gaat dan meestal gepaard met andere klachten. Neem contact op met je huisarts wanneer je, naast ontkleurde ontlasting, last hebt van: lichte koorts.
Hoe ziet vettige ontlasting eruit?
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.