Wat is het verschil tussen noorderlicht en Zuiderlicht?

Wat is het verschil tussen noorderlicht en Zuiderlicht?

“Behalve de locatie, is er geen verschil tussen het Noorderlicht en het Zuiderlicht”, vertelt dr. Ian Griffin van het de University of Otago in Nieuw-Zeeland. “Beide fenomenen vinden plaats in poolregio’s en zijn in de basis hetzelfde.

Welke kleuren zie je in het noorderlicht?

De aurora borealis, oftewel het noorderlicht, intrigeert ons al eeuwenlang. Door de geschiedenis heen hebben mensen in de ongerepte natuur van de wereld in het donker van de nacht vol verwondering omhoog gestaard naar de wervelende stroken groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel.

Waar aurora borealis zien?

Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen.

Waar in Zweden kun je het noorderlicht zien?

Beste plekken in Zweden om het noorderlicht te zien

  • Kiruna. Kiruna is de meest noordelijke stad van het land, met ongeveer 17.000 inwoners.
  • Aurora Sky Station in Abisko. Voor de allerbeste kans op het noorderlicht, ga je naar het Aurora Sky Station in het Abisko National Park maken.
  • Jukkasjärvi.
  • Porjus, Laponia.

Welke maanden noorderlicht?

De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.

Hoe ontstaat de aurora borealis?

Poollicht of noorderlicht is een lichtverschijnsel dat vooral rond de polen van de aarde is waar te nemen. Het ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsten.

Waarom zie je het noorderlicht alleen in het Noorden?

Het magnetisch veld van de aarde, zoals ik hierboven beschreef, is het sterkst in de poolcirkel gebieden. Daarom zie je het noorderlicht alleen in de noordpoolcirkel. Dat jouw kompas altijd naar het noorden wijst komt omdat de kompas reageert op de magnetische krachten uit het noordpoolgebied.

Hoe en wanneer ontstaat het noorderlicht?

Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection) .

Heb je ook zuiderlicht?

aurora australis De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is aurora australis. Het is ook een zogenaamd poollicht dat je alleen in het donker kunt zien.