Welk materiaal kan radioactieve straling tegenhouden?

Welk materiaal kan radioactieve straling tegenhouden?

Tegen röntgen- en gammastraling bieden materialen met een hoge dichtheid de meeste bescherming. Afscherming tegen deze straling door lood of beton is dan ook de meest gebruikelijke manier. Lood (Pb) heeft een hoog atoomnummer.

Wat is een stralingsbron?

Er zijn twee typen straling: Niet-ioniserende straling, zoals zichtbaar licht, radiogolven en signalen van mobiele telefoons, zendmasten en hoogspanningslijnen. Ioniserende straling, afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals kosmische straling en straling uit de bodem, of opgewekt, zoals röntgenstraling.

Hoe kun je je beschermen tegen radioactieve straling?

Over het algemeen is het beter om een zo groot mogelijk gedeelte van het lichaam te bedekken: coveralls met capuchon helpen de kleding en het haar vrij te houden van radioactief materiaal. DuPont levert wel speciaal ontworpen kleding die bescherming helpt te bieden tegen radioactieve deeltjes en vloeistoffen.

Wat is de meest schadelijke straling?

Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie. Alfastraling bestaat uit de kernen van heliumatomen die met 10.000 tot 20.000 km/s rondrazen.

Welke radioactieve stralingen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten ‘radioactieve’ straling: alfa-, bèta- en gammastraling. Alle drie kunnen ze schadelijk zijn bij lange of regelmatige blootstelling of een hoge dosis. Alfastraling bestaat uit relatief grote en zware deeltjes die vrijkomen uit een vervallend atoom.

Wat voor stralingen zijn er?

Indeling

  • radiostraling.
  • microgolfstraling.
  • infrarode straling.
  • zichtbaar licht.
  • ultraviolette straling.
  • röntgenstraling.
  • gammastraling (γ-straling)

Wat moet je doen bij uitwendige besmetting?

Om mensen hiertegen te beschermen kunnen verschillende maatregelen genomen worden, zoals schuilen, evacueren of het innemen van jodiumtabletten.

Wat gebeurt er als je radioactief besmet bent?

Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes. De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.

Hoe beschermen tegen elektromagnetische straling?

Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen elektromagnetische straling van elektronische apparaten, door een stralingsscherm te gebruiken die de straling tussen jou en de bron kan blokkeren en absorberen.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen straling?

Straling bestaat uit elektromagnetische velden (EMV’s). Deze hebben een thermisch effect, en dragen zo bij aan de hoeveelheid vrije radicaalschade, welke lichaamscellen beschadigen. Je kunt je daartegen beschermen met anti-oxidanten zoals platina en zink, eiwitten, magnesium en ijzer.

Wat is stralingsdosis?

v. (-sen, -ses), de hoeveelheid geabsorbeerde straling. (e) De stralingsdosis is de energie die door de straling aan het materiaal wordt afgedragen per massa-eenheid.

Wat is gevaarlijker alfa of beta straling?

Vergeleken met alfastraling is het bèta-deeltje erg klein en licht. Het komt dus veel verder dan een alfadeeltje. Om bètastraling tegen te houden heb je al gauw een plaat van aluminium of een ander soort metaal nodig. In het menselijk lichaam kan bètastraling dus ook grote schade aanrichten.

Wat is radioactiviteit in de natuur?

Radioactieve stoffen en ioniserende straling komen overal in de natuur voor. Deze radioactiviteit is meestal het gevolg van natuurlijke processen. Er komt straling uit de ruimte, uit de bodem, uit bouwmaterialen en zelfs in het menselijk lichaam zit een kleine hoeveelheid radioactiviteit.

Wat is een radioactief atoom?

Als de verhouding tussen de protonen en neutronen verandert, kan zo’n atoom stabiel worden. Voor het veranderen van de verhouding tussen protonen en neutronen moet er straling uitgezonden worden. Een bron die straling uitzendt noemt men ‘radioactief’. Als het gaat om radioactiviteit betekent ‘radio’ ‘stralend’.

Wat is schade door radioactiviteit?

§2: Schade door radioactiviteit in het alledaagse leven Niet alleen wanneer een kernramp plaatsvindt heeft radioactiviteit schade tot gevolg. Ook in het alledaagse leven kan radioactiviteit (geringe) schade veroorzaken. In deze paragraaf behandelen wij een aantal praktijkvoorbeelden.