Inhoudsopgave
Hoe baas vertellen zwanger?
Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.
Hoe lang thuisblijven na bevalling?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Waarom is er zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsverlof begint meestal wanneer je 34 of 36 weken zwanger bent. Dit betekent dat je, als je baby geen roet in het eten gooit, nog een paar weken voor jezelf hebt voor de hele rollercoaster begint. Dit is waarom die tijd zo fantastisch is! In totaal heb je recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Heeft werkgever Zwangerschapsverklaring nodig?
Je kunt een zwangerschapsverklaring nodig hebben om verschillende redenen: Zwangerschapsverlof: als je in loondienst bent, kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen wanneer je met verlof gaat. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV, en die instantie kan om je zwangerschapsverklaring vragen.
Hoelang thuis na bevalling onderwijs?
Je hebt recht op 15 weken bevallingsverlof. Ben je in verwachting van een meerling, dan heb je recht op 17 weken en kan je nog 2 weken extra postnataal verlof bijvragen. Het prenataal bevallingsverlof start ten vroegste 6 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum.
Hoeveel vaderschapsverlof 2022?
Deze wijziging geldt voor contractuele en statutairen personeelsleden. Momenteel bedraagt het geboorteverlof 10 werkdagen. Vanaf 1 januari 2021 (tot en met 31 december 2022) krijg je als federaal personeelslid 15 werkdagen als je echtgenote of je partner waarmee je samenwoont bevalt.
Is zwangerschapsverlof 100 betaald?
Zwangerschapsuitkering via werkgever Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Wat is een zwangerschapsuitkering?
Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.
Hoe kom je aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.
Hoe kom je aan Zwangerschapsverklaring?
Je kunt een zwangerschapsverklaring krijgen van je zorgverlener, zoals je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Je krijgt hem automatisch mee naar huis zodra de uitgerekende datum bekend is. Bewaar deze goed, want tot nog een jaar na je zwangerschaps- en bevallingsverlof kan de UWV er nog om vragen ter controle.
Hoe lang thuis na bevalling met borstvoeding?
Moederschapsbescherming start zodra je vrijgesteld bent van arbeid. Het verlof eindigt zodra je recht hebt op prenataal verlof. Als je dit verlof neemt na de bevalling en je geeft borstvoeding, dan kan het verlof niet langer duren dan 5 maanden, gerekend vanaf de bevallingsdatum.
Wat als je ziek bent voor je bevallingsverlof?
Als een zwangere vrouw in de laatste 6 weken vóór haar vermoedelijke bevallingsdatum ziek valt, heeft dat gevolgen voor haar moederschapsverlof. Het aantal ziektedagen wordt immers automatisch afgetrokken van de 15 weken rust waarop ze recht heeft.
Waar moet je opletten bij je zorgverzekering als je zwanger bent?
Ben je zwanger, dan is het goed om te weten welke zorgkosten precies worden gedekt door je basisverzekering. In het basispakket van je zorgverzekering zit verloskundige zorg. Denk hierbij aan afspraken bij de verloskundige tijdens je zwangerschap, verloskundige hulp bij de bevalling en kraamzorg.