Waarom wil ik in het onderwijs werken?
1. Je staat aan de basis van iemands ontwikkeling. Kinderen brengen in hun hele jeugd meer tijd door op school dan met hun ouders. Als onderwijzer, zowel in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs als het beroepsonderwijs, ben je vijf dagen per week bezig met het vormen van jonge geesten.
Wat kunnen we van jou verwachten in deze functie?
De belangrijkste zaken die een interview over jou wil weten zijn je ambitie, je motivatie, je persoonlijkheid en je kwaliteiten. Zo kan hij bepalen of jij geschikt bent voor de functie. Hieronder staan enkele sollicitatievragen die je kunt verwachten met mogelijke antwoorden.
Wat leer je van lesgeven?
Leren lesgeven kun je vergelijken met leren autorijden. In het begin zijn alle handelingen veel te veel om tegelijk te doen. Je leert eerst sturen, dan gas geven/remmen, vervolgens schakelen en vervolgens leer je ook nog goed om je heen te kijken en natuurlijk het kijken over de beruchte schouder.
Waarom zijn docenten belangrijk?
Leraar legt de basis Kortom, de leraar doet ertoe. Hij kan het verschil maken door in te zetten op de ontwikkeling van de executieve functies. Daarmee stimuleert hij de leermotivatie en studieprestaties en legt een stevige brede basis voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerling.
Waarom in het basisonderwijs werken?
In het basisonderwijs kun je voor de kinderen echt een verschil maken. Je draagt als leraar bij aan de persoonlijke ontwikkeling van je leerlingen en maakt hun groei van dichtbij mee. Of je nu les gaat geven aan de onderbouw, middenbouw of bovenbouw.
Wat zijn je verwachtingen van de functie?
Woorden die het altijd goed doen zijn ‘uitdaging’ (binnen je huidige functie zijn er geen verrassingen meer), ‘ontwikkeling’ (je bent toe aan een nieuwe stap) en ‘samenwerken’ (je wilt graag samen met een team tot een zo goed mogelijk resultaat komen).
Wat is de belangrijkste taak in de functie waarop u solliciteert?
Noem hobby’s of maatschappelijke taken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert en die een positief beeld van je geven. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, kun je kiezen om je sociale betrokkenheid, je creativiteit, je concentratievermogen of je winnaarsmentaliteit in de kijker te spelen.
Welke manieren van lesgeven zijn er?
Didactische werkvormen zijn in te delen in verschillende groepen, zoals:
- Instructievormen.
- Interactievormen.
- Discussievormen.
- Opdrachtvormen.
- Samenwerkingsvormen.
- Schrijfopdrachten.
- Spelvormen.
Wat hebben docenten nodig?
Naast het inbrengen van je eigen kennis en kunde, is het belangrijk om je studenten te leren leren. Dat vraagt om bepaalde soft skills. Als beroepsprofessional moeten studenten een aantal interpersoonlijke vaardigheden op zak hebben. Denk aan kunnen samenwerken, feedback geven, presenteren, onderhandelen, netwerken.