Inhoudsopgave
Wat is generaliseerbaar?
Generaliseerbaarheid. Onderzoekers analyseren een specifiek deel van de werkelijkheid en doen hier uitspraken over. Ze willen dat deze uitspraken gelden voor een zo groot mogelijke groep personen of situaties. Dit noem je generaliseerbaarheid.
Welke onderzoeksmethode kies je?
Kies dan voor kwantitatief onderzoek.
- Enquête (kwantitatief) Marktonderzoek doe je vaak via een enquête – deze methode is geschikt om een grote groep mensen te ondervragen.
- Interview (kwalitatief)
- Observatie (kwalitatief)
- Experiment (kwantitatief)
Hoe waarborg je betrouwbaarheid?
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
Wat is betrouwbaarheid kwalitatief onderzoek?
Kwalitatief onderzoek: validiteit en betrouwbaarheid Validiteit is de mate waarin het onderzoek meet wat het zou moeten meten. Stel je de vragen waarmee je de juiste informatie ophaalt? Betrouwbaarheid gaat over de reproduceerbaarheid van het onderzoek.
Wat is statistische Generaliseerbaarheid?
Statistische generaliseerbaarheid Een steekproef is statistisch represen- tatief als verschijnselen die relevant zijn voor de onderzoeksvraagstelling, in de steekproef verhoudingsgewijs even vaak voorkomen als in de beoogde populatie.
Is externe validiteit hetzelfde als Generaliseerbaarheid?
Externe validiteit is de mate waarin de onderzoeksresultaten generaliseerbaar zijn naar andere situaties dan die in het onderzoek.
Welke vormen van kwalitatief onderzoek zijn er?
Naast interviews en focusgroepen zijn er nog twee kwalitatieve onderzoekmethoden: participerende observatie en etnografisch onderzoek. Bij participerende observatie gaat de onderzoeker ‘het veld in’. Hij kijkt mee, doet mee, stelt vragen en probeert op die manier de dagelijkse gang van zaken in kaart te brengen.
Hoe bepaal je Constructvaliditeit?
Bij constructvaliditeit wordt een begrip ontrafelt in alle mogelijke aspecten. Vervolgens worden alle aspecten afzonderlijk bemeten. Een somscore – al dan niet in een bepaalde verhouding tot elkaar – vormt dan de score op het begrip.
Hoe maak je een onderzoek generaliseerbaar?
Om het onderzoek behapbaar te maken, maak je gebruik van een steekproef. Je steekproef kan bijvoorbeeld bestaan uit 200 personen die je hebt geselecteerd uit de populatie. Vaak wordt gebruik gemaakt van een aselecte steekproef. Hierbij zijn de respondenten willekeurig gekozen.