Inhoudsopgave
Hoe beantwoord je een filosofische vraag?
Bij een filosofische vraag zijn er dus meerdere antwoorden mogelijk maar het gaat hierbij niet om je mening (Wat vind je van spruitjes?) en niet om wetenschappelijke kennis (Hoe ontstaat regen?). Het antwoord is alleen te vinden door na te denken en te redeneren en niet door een experiment, onderzoek of waarneming.
Hoe denken filosofen over de dood?
Socrates beschrijft de dood als de scheiding van het lichaam met de ziel. Het lichaam sterft af; de ziel is onsterfelijk en gaat verder. En de ziel is het belangrijkste is in ons leven, want, met de ziel, door na te denken, kunnen wij het hoogste, de waarheid, bereiken.
Wat is een levensbeschouwelijke vraag?
Via een levensbeschouwing krijgen mensen antwoord op bestaansvragen zoals de zin van het leven.
Welke filosofen zijn er?
Enkele beroemde westerse filosofen zijn Plato, Aristoteles, Epicurus, Augustinus van Hippo,Thomas van Aquino, Willem van Ockham, René Descartes, Baruch Spinoza, Immanuel Kant, Georg Hegel, Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, Martin Heidegger, Karl Popper en Thomas Kuhn.
Wat is een voorbeeld van een filosofische vraag?
Het zijn de vragen naar wat iemand denkt. Deze diepe vragen gaan dus ergens over: over je overtuigingen, gedachten en ideeën. Vaak betreffen dit morele vragen: vragen over hoe goed en gelukkig (samen) te leven.
Wat doe je bij filosofie?
De filosoof is een echte Waarnemer, hij wil alles tot in de puntjes uitpluizen en blijft vragen stellen. Hij is geïnteresseerd in details en wil ook op de hoogte blijven van de vernieuwingen in de wetenschap.
Wat denkt Plato over de dood?
“ De dood is de scheiding van de ziel van het lichaam”, zegt Plato. Hij zegt dus dat het lichaam en ziel gescheiden zijn, het dualisme. De ziel is onsterfelijk. Plato is eigenlijk negatief over het lichaam, wat hij ‘de kerker van de ziel’ noemt.
Hoe dacht Aristoteles over de dood?
Zo werd het voortbestaan van de ziel afgewezen door de epicuristen en ook aanhangers van het stoïcisme verlieten de idee van een leven na de dood; het sterven betekende het definitieve einde van het menselijk leven, wat Aristoteles eeuwen hiervoor ook al beweerde (al meende hij wel dat het denken, waar hij geen andere …
Wat wordt verstaan onder levensbeschouwing?
Een levensbeschouwing is een visie op het leven: wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden. Een levensbeschouwing gaat nauw samen met spiritualiteit, gedachten en gevoelens over wat de zin van het leven is.
Wat valt onder levensovertuiging?
levensovertuiging – zelfstandig naamwoord uitspraak: le-vens-o-ver-tui-ging 1. samenhangende ideeën over wat belangrijk is in het leven ♢ het is mijn levensovertuiging dat je moet leren van je fouten Zelfstandig naamwoord: le-vens-o-ver-tu…
Wie zijn de bekendste filosofen?
Beroemde filosofen:
- Adam Smith (1723-1790)
- Alfred Rosenberg (1893-1946)
- Aristoteles (384-322 v. Chr.)
- Arthur Schopenhauer (1788-1860)
- Augustinus van Hippo (354-430)
- Averroës (1126-1198)
- Avicenna (ca. 980-1037)
- Baruch Spinoza (1632-1677)
Wat is filosofie volgens filosofen?
Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden!