Waarom ben je stijf na het sporten?

Waarom ben je stijf na het sporten?

Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien. Spierpijn na het sporten is dus niet schadelijk, al kan het wel vervelend aanvoelen.

Kan je sporten met veel spierpijn?

Ja, je kunt sporten als je spierpijn hebt. Maar pas je training hierop aan. Ga andere spieren trainen of train niet maximaal. Een goede balans tussen beweging en rust zorgen voor het beste herstel van het lichaam.

Wat is de oorzaak van spierstijfheid?

Een courante oorzaak van stijve spieren is intensieve lichaamsbeweging of zware lichamelijk arbeid. Spierstijfheid ontstaat in de meeste gevallen na een te lange of bovenmatige belasting van je spieren, bijvoorbeeld door langdurig klussen of intense sporttrainingen. Spieren ondergaan nogal wat fysieke stress wanneer je aan het sporten bent.

Wat is ochtendstijfheid in de spieren?

Een stram en stijf gevoel rondom de gewrichten en in de spieren. Dit wordt ‘ochtendstijfheid’ of ‘startstijfheid’ genoemd en kan een half uur tot een uur aanhouden. Sla de handen om de knieën en houdt deze positie tien tellen vast. Doe deze oefening vijf keer met de linkerknie en vijf keer met de rechterknie.

Hoe voorkom je spierpijn in je lichaam?

Suiker Omdat spierpijn wordt beschouwd als een vorm van ontsteking in het lichaam, is het logisch om te streven naar het verminderen van ontstekingsvoedsel op dagen dat je sport, met name geraffineerde koolhydraten zoals suiker.

Hoe voorkom je verlies van spieren en gewrichten?

Het verlies van spieren en de ophoping van vet kan ongemak en stijfheid in je spieren en gewrichten veroorzaken. Je huisarts kan medicijnen of veranderingen in de levensstijl aanbevelen om spierstijfheid te behandelen die optreedt tijdens de overgang. Wanneer je ouder wordt en in de overgang bent, verlies je kraakbeen tussen de gewrichten.