Inhoudsopgave
Wat moet je doen als je drager bent van MRSA?
Het is belangrijk dat je het aan de dokter of de verpleegkundige meldt als je drager bent van de MRSA bacterie. MRSA is namelijk vooral een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen. In het buitenland hebben sommige ziekenhuizen veel last van MRSA.
Waarom komt MRSA voor in Nederland?
MRSA is een stafylokok. Dit is een huidbacterie die veel voorkomt bij mensen, zonder dat zij daar last van hebben. In Nederland komt MRSA heel weinig voor. In de meeste andere landen in Europa en wereldwijd komt MRSA veel vaker voor dan in Nederland.
Wanneer moet MRSA -isolatie toegepast worden?
MRSA -isolatie moet worden toegepast bij cliënten die MRSA -drager zijn en bij cliënten die een hoog risico hebben op MRSA -dragerschap. De behandelend arts bepaalt of een cliënt in MRSA -isolatie opgenomen/verzorgd moet worden. Het MRSA -isolatieprotocol is van toepassing bij intensief contact.
Wat is MRSA ziekenhuisbacterie?
MRSA wordt ook wel eens ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral problemen geeft in het ziekenhuis. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in ziekenhuizen bijvoorbeeld operatiewondinfecties veroorzaken, die soms ernstig kunnen verlopen.
Wat is besmetting met MRSA?
Besmetting met MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen en zo ingeademd worden, dit leidt zelden tot besmetting. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.
Kan MRSA teruggevonden worden?
MRSA wordt teruggevonden, kan een behandeling gestart worden om te voorkomen dat de bacterie zich verder over uw lichaam ver-spreidt. Deze behandeling bestaat uit het wassen van het lichaam en de haren met een ontsmettende zeep en het aanbrengen van een neuszalf. Dit gebeurt op voorschrift van de behandelende arts.