Is baarmoederhalskanker besmettelijk?

Is baarmoederhalskanker besmettelijk?

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het erg besmettelijke, seksueel overdraagbare humaan papillomavirus of HPV. Het virus wordt bij 99 op de 100 baarmoederhalskankers teruggevonden. Baarmoederhalskanker zelf is dus niet besmettelijk, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken wel. Er bestaan meer dan 100 types HPV.

Hoe vroeger wordt baarmoederhalskanker ontdekt?

Het wordt algemeen aangenomen dat hoe vroeger baarmoederhalskanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling. Daarom wordt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aanbevolen om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker, daarvan overlijden ongeveer 200 vrouwen. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Waarom komt baarmoederhalskanker vaker voor bij vrouwen met aids?

Baarmoederhalskanker komt daarom vaker voor bij vrouwen met hiv en aids en bij vrouwen die medicatie nemen die het afweersysteem onderdrukt, bijvoorbeeld vrouwen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen.

Wanneer is baarmoederhalskanker uitgezaaid buiten de onderbuik?

Als de baarmoederhalskanker is uitgezaaid buiten de onderbuik, wordt meestal chemotherapie of een combinatie van radiotherapie en chemotherapie voorgesteld. In dit geval werkt de behandeling nog maar zelden genezend maar kan ze wel de symptomen helpen verlichten.

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.

Wat is een bekkenpijn?

Bekkenpijn kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van normale menstruatie, blindedarmontsteking, blaasproblemen, etc. Zowel goedaardige als meer ernstige medische aandoeningen kunnen voor bekkenpijn zorgen. Bij aanhoudende of ernstige bekkenpijn, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Wat is een abnormale toename van het baarmoederslijmvlies?

Abnormale toename van het baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies bedekt de binnenwand van de baarmoeder. Door een hormonale ontregeling rond de menopauze, meer bepaald een overproductie van oestrogenen, kan het slijmvlies verdikken.

Hoe zit het met de baarmoederslijmvlies?

Het baarmoederslijmvlies bedekt de binnenwand van de baarmoeder. Door een hormonale ontregeling rond de menopauze, meer bepaald een overproductie van oestrogenen, kan het slijmvlies verdikken. Men krijgt sterkere bloedingen tijdens de menstruatie of tussen de maandstonden in.