Inhoudsopgave
Waarom thuis bloeddruk meten?
Thuis meten is betrouwbaar en geeft een goede indruk van je bloeddruk. Maar zie je erg op tegen het zelf meten of heb je geen meter in huis? Dan kun je je bloeddruk ook laten meten in de huisartsenpraktijk. Overleg met je huisarts of dit nodig is en hoe vaak je dan de bloeddruk moet laten controleren.
Kan je bloeddruk per dag verschillen?
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan ’s middags. Ook stijgt de bloeddruk als u beweegt of praat of uw stemming verandert.
Hoe vaak thuis bloeddruk meten?
U meet 2 keer per dag thuis de bloeddruk: ’s ochtends en ’s avonds.
- Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting:
- Ga zitten op een hoge stoel, rechtop en met uw benen naast elkaar.
- Blijf minstens 5 minuten rustig zitten, zonder te praten.
- Meet dan de bloeddruk.
Hoe werkt een bloeddrukmeter eigenlijk?
Hoe werkt een bloeddrukmeter eigenlijk? Een bloeddrukmeter is een apparaat dat de druk meet waarmee het bloed door je lichaam gepompt wordt. Meestal wordt dit gedaan door een band die om de bovenarm wordt gewikkeld. Nieuwere apparaten kunnen de bloeddruk ook aan de pols meten. De band of manchet wordt vervolgens opgeblazen met lucht.
Wat is het hoogste getal voor bloeddruk?
Het hoogste getal is je bovendruk en het laagste getal de onderdruk. Je hebt een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is.
Wat is de bloeddruk van de dokter?
Een dokter meet de bloeddruk in een routineonderzoek, de bloeddrukmeting. De bloeddruk is niet constant. Bij inspanning of sterke emoties, of bij een verandering van houding, (bijvoorbeeld van zitten naar staan), kan de bloeddruk veranderen.
Hoe hoger is de bloeddruk bij thuis meten?
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.