Waarom plaatst men een pacemaker?
De pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Meestal is een pacemaker nodig als het hartritme te langzaam is. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. De pacemaker geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.
Welk materiaal pacemaker?
Een pacemaker bestaat uit een metalen kastje en een draad. Via een elektrode op de punt van de draad wordt het hartritme geregistreerd en zo nodig gestimuleerd. De man bij wie in 1958 de eerste pacemaker werd geïmplanteerd is Arne Larsson, een Zweed.
Wie plaatst een pacemaker?
De pacemaker wordt onder de huid onder het sleutelbeen geïmplanteerd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De cardioloog maakt een klein zakje onder de huid (pocket) waarin hij het apparaat (pulsgenerator) plaatst. Via de sleutelbeenader en de grote holle ader schuift hij de elektrode(n) naar het hart.
Hoe kunt u autorijden met een pacemaker?
Voor meer informatie over het wel of niet mogen autorijden met een pacemaker kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. De meeste mensen met een pacemaker hervatten hun normale dagelijkse activiteiten echter nadat ze volledig hersteld zijn van de ingreep.
Wat is de functie van de pacemaker?
De functie van de pacemaker is de mogelijkheid om te pacen (het geven van elektrische signaaltjes), zodat het hartritme boven een geprogrammeerd minimum zal blijven. Uitschakelen van de pacemakerfunctie kan verschillende effecten teweeg brengen, afhankelijk van hoe vaak de pacemaker invalt.
Wat is een pacemaker implantatie?
Pacemaker implantatie Een pacemaker wordt geïmplanteerd bij patiënten met bradycardie waarbij het ritme dreigt te traag te worden om voldoende bloed rond te pompen naar het lichaam. Het is een klein schijfvormig metalen toestelletje van ongeveer 5cm x 4cm x 0.5cm.
Wat is een VVI pacemaker?
VVI-pacemaker. De VVI-pacemaker stimuleert het samentrekken van de hartkamers. Deze pacemaker wordt vaak gebruikt bij boezemfibrilleren, om ervoor te zorgen dat de hartkamers in het juiste ritme blijven pompen als de boezems op hol slaan. De VVI-pacemaker heeft een elektrode in de rechterkamer maar geen elektrodes in de boezems.