Wat is een longontsteking bij kinderen?

Wat is een longontsteking bij kinderen?

Longontsteking (pneunomie) is bij kinderen een redelijk veelvoorkomende ziekte. Kinderen die een longontsteking krijgen, zijn van tevoren vaak nog helemaal gezond. Tijdens de longontsteking worden kinderen vaak plotseling erg ziek. Ze krijgen een versnelde en hoorbare ademhaling. De koorts kan oplopen tot ruim boven de 39°.

Is longontsteking veroorzaakt door bacteriën?

Een longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie met micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Een longonsteking kan ook ontstaan door inademing van gassen (irriterende stoffen) of andere stoffen (water, voedsel, braaksel).

Kan longontsteking veroorzaakt worden door ziekteverwekkers?

Longontsteking kan ook door een specifieke ziekteverwekker worden veroorzaakt, zoals: 1 de veteranenziekte (legionella-bacterie); 2 Q-koorts (coxiëlla-bacterie). 3 influenza (griepvirus)

Welke adviezen zijn belangrijk bij een longontsteking?

De volgende adviezen zijn belangrijk bij een longontsteking: 1 Drink voldoende, zeker als u koorts heeft. 2 Neem rust als u slap, zwak of moe bent. 3 Rook niet en vraag de mensen in uw omgeving om niet te roken.

Hoe lang duurt een longontsteking herstel?

Longontsteking herstel en duur van het herstel Herstelduur In de regel duurt herstel gemiddeld 2-4 weken. Herstel is ten eerste afhankelijk van de ziekteverwekker en is ten tweede afhankelijk van patiëntgebonden factoren. Een longontsteking kan ook een slepend karakter hebben.

Hoe krijg je longontsteking in de winter?

Ouderen krijgen het vaker dan jongeren, mannen vaker dan vrouwen. In de winter komt longontsteking vaker voor dan in de zomer. Als gevolg van de kou kan er irritatie van het neusslijmvlies ontstaan, wat het voor een aantal virussen makkelijker maakt om een ontsteking te veroorzaken.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij een longontsteking?

De ziekteverschijnselen die bij een longontsteking voorkomen zijn bij oude mensen vaak niet zo duidelijk waardoor het moeilijker kan zijn te ontdekken dat het om longontsteking gaat. Daarbij komt dat longontsteking sluipend kan beginnen, maar in sommige gevallen in een paar uur kan verergeren. Sommige verschijnselen komen vooral bij kinderen voor.

Welke bacterie veroorzaakt longontsteking?

Longontsteking kan veroorzaakt worden door verschillende micro-organismen. De meest voorkomende is de bacterie Streptococcus pneumoniae (pneumokok). De diagnose longontsteking wordt meestal gesteld op grond van de klachten van de patiënt.