Hoe vaak is een moedervlek kwaadaardig?

Hoe vaak is een moedervlek kwaadaardig?

Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan één op één miljoen.

Waarom moedervlekken controleren?

Onrustige moedervlekken zijn onregelmatiger van vorm en kleur. Vaak zitten er verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek. Soms is er ook sprake van een roodachtige verkleuring. Iemand met veel van deze atypische moedervlekken heeft een wat hogere kans op het krijgen van een melanoom.

Is moedervlek verwijderd?

Een moedervlek is niets meer en niets minder dan een ophoping van pigmentcellen in de huid. Het verwijderde weefsel gaat naar het laboratorium voor nader onderzoek. Als blijkt dat er sprake is van een melanoom, dan wordt dezelfde plek nogmaals geopereerd.

Wat zijn gewone moedervlekken?

Gewone moedervlekken – bol, zacht en egaal van kleur – worden zelden kwaadaardig. De kans daarop is minder dan één op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige – in medische termen ‘atypische’ – moedervlekken. Die kunnen uitgroeien tot een gevaarlijke vorm van huidkanker, ook wel melanoom genaamd.

Is moedervlekken kwaadaardig?

Elke verandering in een moedervlek is verdacht. Gewone moedervlekken – bol, zacht en egaal van kleur – worden zelden kwaadaardig. De kans daarop is minder dan één op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige – in medische termen ‘atypische’ – moedervlekken. Die kunnen uitgroeien tot een gevaarlijke vorm van huidkanker, ook wel melanoom genaamd.

Hoe groter het aantal moedervlekken in de zon?

Hoe meer tijd je als kind (onbeschermd) in de zon hebt doorgebracht, hoe groter het aantal moedervlekken. Ook erfelijkheid speelt een rol. Een enkele moedervlek is aangeboren, maar de meeste ontstaan tussen het 3de en het 20ste jaar. Krijg je op latere leeftijd nieuwe moedervlekken, dan zijn die per definitie ‘verdacht’.