Inhoudsopgave
Waar bevinden zich de klieren in het lichaam?
Deze klieren bevinden zich op strategische plaatsen in het lichaam, zoals hals (zowel links als rechts), keel (rondom het strottenhoofd), nek, lies en oksel. Beschadigde cellen, kankercellen en lichaamsvreemde deeltjes, zoals bacteriën en virussen, worden uit het lymfevocht gefilterd. Aldus werkt het lymfestelsel als een filter in je lichaam.
Wat zijn de oorzaak van gezwollen klieren?
Oorzaken van gezwollen klieren. De oorzaak van gezwollen klieren kunnen erg variëren. Meestal gaan gezwollen klieren gepaard met een ontsteking of infectie. Als de klieren snel weer kleiner worden en minder pijnlijk aanvoelen is er niks aan de hand. Je lichaam heeft dan zelf de ziekte aangepakt.
Wat is dikke klieren onderin je kaak?
Dikke klieren onderin je kaak kunnen een reactie zijn op een infectie, zoals een ontsteking aan een wortel van een kies bijvoorbeeld, maar ook een gevolg van keelklachten of luchtweginfecties en bijkomstigheden. Soms is het een verschijnsel bij bepaalde typen kanker. Als je grieperig bent en je hebt de klachten pas kort, wan kan je afwachten.
Hoe krijg je een vergrote klier in de hals?
Van de ene op de andere dag kun je een voorin de hals en/of in de nek of achter een oor, een klein bultje opmerken. Soms kan een opgezette lymfeklier ook pijn doen en/of warm aanvoelen. En een kloppend, beetje zeurend gevoel in de aangedane klier, komt ook voor. In de meeste gevallen kan een vergrote klier in de hals geen kwaad.
Waarom is een opgezette klier gevaarlijk?
Opgezette klieren niet gevaarlijk. Een opgezette klier kan gevaarlijk lijken. Een bobbeltje op het lichaam wordt namelijk snel verward met kanker. Een opgezette klier op je hals, nek, keel of onder je kaak is echter volledig normaal. Het betekent dat je lichaam bezig is een (bacteriële) infectie te zuiveren.
Hoe voorkom je bobbeltjes in je klieren?
Door de witte bloedcellen in je klieren te vermenigvuldigen, kunnen de lymfeklieren dit proces voltrekken. Een lymfeklier moet dus wel opzetten om je lichaam te zuiveren van infecties. Je hebt de lymfeklieren overal, dus zowel in je hals, nek, keel en onder je kaak. Voel maar eens, dan zul je de bobbeltjes wel voelen.
Wanneer zwellen klieren aan beide zijden?
De klieren aan beide zijden van de nek, onder de kaak, of achter de oren, zwellen vaak op als je een verkoudheid of een zere keel of keelontsteking hebt. Klieren kunnen opzwellen na een wondje, zoals een snee of beet, nabij de klier die is opgezwollen, of wanneer een tumor of infectie optreedt in de mond, hoofd of nek.
Wat zijn de symptomen van gezwollen lymfeklieren in de nek?
De belangrijkste symptomen van gezwollen lymfeklieren in de nek achter: In de nek voel je de zachte zwelling, die pijnlijk kan zijn of niet de moeite waard. Vergrote lymfeklieren in de nek kunnen praten over een kanker die de lymfeklieren in de nek aantast.
Wat zijn de klachten van opgezwollen lymfeklieren?
Gezwollen lymfeklieren kunnen ook pijn doen en/of warm aanvoelen. Je kunt één klier voelen en soms meerdere. Halsklieren kunnen in rap tempo groter worden, maar ook weer snel slinken als de ontsteking achter de rug is. Vooral kinderen kunnen last hebben van opgezwollen lymfeklieren in de hals.
Hoe wordt klierkoorts veroorzaakt?
Hoe wordt klierkoorts veroorzaakt? Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. Dit virus wordt overgedragen via speeksel, maar het kan ook via besmette handen of via besmette glazen of bestek. Na besmetting kan het vier dagen tot twee maanden duren vooraleer je eventueel ziek wordt.
Wat is een zwelling van de keel?
Zwelling van de keel komt met name vaak voor bij voedselallergieën, waarbij de keel mogelijk in contact is geweest met het allergeen. De lippen en tong kunnen ook opgezwollen raken. Je hebt daardoor mogelijk moeite met slikken of je hebt een piepende ademhaling.