Wat is een alcoholvergiftiging?

Wat is een alcoholvergiftiging?

Alcohol is een verdovend middel dat uiteindelijk ook het zenuwstelsel zo sterk kan verdoven dat de ademhalingscentra verlamd raken. Dit kan dodelijk zijn. Hoeveel iemand moet drinken om een alcoholvergiftiging te krijgen hangt af van veel factoren zoals: Gewicht. Ervaring met drank.

Waarom wordt alcohol afgebroken door de lever?

Alcohol wordt afgebroken door de lever. Hierbij ontstaat een giftige stof (aceetaldehyde), waardoor je o.a. hoofdpijn kan krijgen. In elke alcoholische drank zit naast alcohol, een kleine hoeveelheid ‘foezelalcoholen’. Deze zijn eveneens giftig, worden trager afgebroken en kunnen de volgende dag tot hoofdpijn leiden.

Welke effecten hebben alcohol op je lichaam?

Alcohol wordt via het bloed door heel je lichaam verspreid. Een keer te veel drinken kan allerlei negatieve effecten hebben op heel je lichaam. Hieronder vind je informatie over lichamelijke effecten op korte termijn: een kater, hoofdpijn, maaglast, black outs, alcoholvergiftiging, pijn.

Waarom drinken jongeren minder alcohol dan volwassenen?

Jongeren kunnen makkelijker het bewustzijn verliezen door alcohol dan volwassenen, omdat ze een kleiner lichaam met minder vocht hebben. Het drinken van 1 glas alcohol zorgt voor jongeren dus voor een hoger alcoholpromillage dan voor volwassenen. Jongeren krijgen van minder alcohol al een alcoholvergiftiging dan volwassenen.

Hoe verstoort alcohol de hersenontwikkeling?

Alcohol verstoort de hersenontwikkeling waardoor er problemen kunnen ontstaan bij jongeren die regelmatig alcohol drinken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld hun leven lang last houden van concentratiestoornissen als ze veel alcohol hebben gedronken op jonge leeftijd. Ook kan alcohol gevolgen hebben voor het geheugen en intelligentie.

Hoe hoog is de concentratie alcohol in het bloed?

Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat je bewusteloos en in coma kan raken. Bij jongeren kan dit al bij een promillage van 1,7. Bij volwassen ervaren drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf een promillage van 4. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Bij 5 promille raakt een volwassene in coma.