Hoeveel paracetamol per dag is dodelijk?

Hoeveel paracetamol per dag is dodelijk?

Levernecrose kan optreden wanneer de dosis van 6 gram per dag overschreden wordt. Voor kinderen is de dosis die leverbeschadiging veroorzaakt 140-150 mg/kg lichaamsgewicht. Een overdosis aan paracetamol kan dodelijk zijn. De dodelijk dosis bedraagt 20-25 gram.

Wat te doen overdosis paracetamol?

Wat bij een overdosis paracetamol? Wanneer je te veel paracetamol hebt ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je arts, apotheker of het Antigifcentrum. Zelfs als je je goed voelt, dien je bij vermoeden van overdosering medisch advies in te winnen, dit vanwege het risico op leverschade.

Wat is een overdosis paracetamol?

Overdosis (letale dosis) paracetamol. Na inname van 10 gram paracetamol kunnen ernstige symptomen optreden, zoals een leverinsufficiĆ«ntie. Hoewel er ook gevallen bekend zijn van vergiftigingsverschijnselen bij inname van ‘slechts’ 5 gram (bij 70 mg/kg lichaamsgewicht). Het is dus zaak nooit de maximale dagdosering te overschrijden,

Wat zijn zelfdodingspogingen met paracetamol?

Ook neemt het aantal zelfdodingspogingen met paracetamol toe. Kinderen onder de 10 jaar zijn bovendien gevoeliger voor overdosering. Dat geldt zeker ook voor ouderen, die in veel gevallen sowieso door hun leeftijd en mogelijk chronische klachten een slechtere nier- en leverfunctie hebben.

Kan paracetamol leiden tot leverfalen?

Aanzienlijke overdosering van paracetamol kan leiden tot leverfalen als deze niet onmiddellijk met het antidotum wordt behandeld. Leverbeschadiging (acute hepatitis) kan reeds optreden na doses van 6 g (bij kinderen > 140 mg/kg lichaamsgewicht), hogere doses veroorzaken irreversibele levernecrose.

Wat is een paracetamol pijnstiller?

Paracetamol is de mist gevaarlijke pijnstiller. Bij normaal gebruik wordt er een maximum van zes tot acht per dag aangehouden. Teveel levert problemen op voor je lever. Een dosis van 20-25 gram (40-50 pillen van 500 mg) kan dodelijk zijn omdat je lever het dan begeeft.